PUPOVAC DRŽI PLENKOVIĆA U NEIZVESNOSTI: Glavno izborno pitanje u Hrvatskoj - mogu li da sarađuju i uđu u koaliciju liderom Srba

POSTOJE samo dva scenarija posle hrvatskih izbora - ili će levica oformiti manjinsku vladu, ili će HDž sa SDSS-om Milorada Pupovca ući u koaliciju sa krajnje desnim Domovinskim pokretom.

ПУПОВАЦ ДРЖИ ПЛЕНКОВИЋА У НЕИЗВЕСНОСТИ: Главно изборно питање у Хрватској - могу ли да сарађују и уђу у коалицију лидером Срба

Milorad Pupovac, Foto Tanjug

Zato je "tema broj jedan" pred izbore - mogu li da sarađuju lider Srba u Hrvatskoj i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, šef stranke koja odbija pred izbore svaku pomisao zajedničkog delovanja sa najvećom srpskom strankom u Hrvatskoj.

Pupovac koji inače komentariše prilike u političkom životu Hrvatske, i dalje ćuti i ne izjašnjava se o mogućoj koaliciji sa Domovinskim pokretom. Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da "dosadašnji pobednici idu dalje", što znači da ostaje ista formula HDž-a pred izbore u saradnji najveće hrvatske stranke sa manjinama, nema reakcije Pupovca ni oko toga.

Neki to tumače kao znak opreza Srba pred izbore, u slučaju da HDž ne ostvari dobre rezultate, pa ostanu otvorena vrata da SDSS i ostale manjinske stranke "pretrče" u levi blok. Iako nema naznaka o mogućoj saradnji Pupovčevog SDSS-a i glavne opozicione stranke SDP-a, mnogi Srbi zagovaraju da se to ostvari, razočarani što za osam godine saradnje sa HDž-om nisu rešeni mnogi problemi koji muče srpsku zajednicu.

Da su između SDSS-a i Domovinskog pokreta odnosi krajnje poremećeni pokazuje i poslednji slučaj kada su većnici iz srpske stranke napustili sednicu gradskog veća Vukovara, zbog vređanja Pupovca i stranke. Na račun Srba su većnici iz Domovinskog izrekli uvrede, govoreći da su "štakori" i "agresori", pa je teško zamisliti da bi posle izbora to moglo da se zaboravi.

Pupovac je nedavno opet naglasio da se ne smiruju animozitet i diskriminacija prema Srbima u Hrvatskoj, iako se to već moralo odavno desiti. Pohvalio je rad vlade u odnosu na srpsku zajednicu, što se tumači i kao znak da će se saradnja sa HDž-om nastaviti.

"Zahvalni smo predsedniku Srbije i premijeru Hrvatske koji su otvorili vrata da predstavnici manjina posluže kao most i osnova za potpunije izmirenje", rekao je Pupovac, ujedno kritikujući lokalne vlasti u Vukovaru koje onemogućuju Srbima da iskažu pijetet prema žrtvama u tom kraju.

Pupovac je apelovao i da mediji posvete više pažnje Srbima u lokalnim sredinama, naglasivši da ih ima 2.000 u Rijeci i 4.000 u Karlovcu, ali nije spomenuo da se trend iseljavanja Srba i iz tih gradova nastavio svih ovih osam godina otkako je sarađivao sa HDž-om.

Tako ostaje dilema sa kime će i na koji način SDSS, koji je formirao izborni štab na čijem je čelu baš predsednik stranke. Još se ne zna gde će se održati sednica glavne skupštine, a stranka će doneti odluku gde će na izbore izaći samostalno.

Zahvalnost

PUPOVAC pozdravlja odluku Vlade Srbije da obezbedi 500.000 evra za obnovu desnog krila Kule Stojana Jankovića i pomogne porodici Vladana Desnice. Ta porodica tamo živi više od  300 godina.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024