DA PROMENITE IME I PRIZNATE CRKVU UKRAJINE! Ucene Vaseljenske patrijaršije za Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju

Mladen Stančić, od stalnog dopisnika - Skoplje

13. 03. 2024. u 12:47

ODUŽENO odlaganje izdavanja tomosa Vaseljenske patrijaršije Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA), svodi se na uslovljavanja, potvrdila su dvojica arhijereja u Skoplju.

ДА ПРОМЕНИТЕ ИМЕ И ПРИЗНАТЕ ЦРКВУ УКРАЈИНЕ! Уцене Васељенске патријаршије за Македонску православну цркву - Охридску архиепископију

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, Foto AP

Pre svih, "zadaci" su priznavanje  raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine, kao i "prilagođavanje" imena za širu upotrebu, izvan granica Republike Severne Makedonije (RSM).

Mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, posle izjave portparola MPC-OA, vladike debarsko-kičevskog Timoteja, izričit je u tvrdnji da je bespredmetno uslovljavanje izdavanja tomosa od Vaseljenske patrijaršije priznavanjem tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine. Otkrio je i da je to uslovljavanje stiglo sa zadrškom, posle zajedničkog sasluženja. Osim toga, ukoliko dobijanje tomosa, odnosno autokefalnosti, bude uslovljeno izbacivanjem naziva "makedonska" u imenu MPC-OA, "to neće biti prihvatljivo", izjavio je mitropolit u razgovoru za TV24.

On objašnjava da u komunikaciji sa grčkim blokom crkava neće moći da se koristi ime MPC-OA. Između ostalog, upravo je zbog toga Sinod MPC-OA formirao posebnu komisiju za analiziranje problema vezanih za priznavanje tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine  i pitanja upotrebe imena u "spoljnoj" komunikaciji.

- Komisija prvo treba da prouči slučaj sa  tzv. Pravoslavnom crkvom Ukrajine koja je dobila tomos od Vaseljenske patrijaršije, iako je nije priznala Ruska pravoslavna crkva - istakao je Petar, ističući da postoje veliki pritisci za ispunjenja zadatih ucena.

Sve to, kako precizira, dolazi posle prvog sasluživanja sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom.

- Nema nikakve diskusije da imamo sinodalni dokument Vaseljenske patrijaršije o zajedničkom sasluživanju u kome su tri uslova. Jedan je da koristimo ime Ohridska arhiepiskopija u svakoj komunikaciji sa drugim pomesnim pravoslavnim crkvama. Mi smo se kao arhijereji izjasnili da to ne može da važi na teritoriji Makedonije - izjavio je Patar, uz stav da ni po koju cenu ne može da se prihvati odricanje od imena MPC-OA, iako može da se prihvati i ime Justinijana prima.

Foto I. Marinković

U drugom uslovu Carigrada, međutim, kako objavšnjava, ne sme da se upotrebljava ime MPC-OA ni za unutrašnju upotrebu. U trećem uslovu jurisdikcija crkve se ograničava samo na teritoriju RSM.

Puno priznanje i tomos o autokefalnosti MPC-OA je dobila od Srpske pravoslavne crkve maja 2022. godine. Do sada ovu crkvu su priznale i Ruska, Bugarska i Rumunska pravoslavna crkva. Izdavanje, ucenama uslovljenog, tomosa Vaseljenske patarijaršije, zasada je neizvesno.

Problem sa tzv. Pravoslavnom crkvom Ukrajine jeste komplikovan, kaže mitropolit Petar. Da bi MPC-OA priznala tu crkvu "potrebno je da se razreši spor između Ruske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije, pod čijom jurisdikcijom je formirana, i Carigradske patrijaršije, koja joj je dodelila tomos o autokefalnosti".

Preispitivanje statusa Kijeva

CRKVA u Ukrajini je 2019. dobila autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, no sa njenom jerarhijom od marta prošle godine MPC-OA ne saslužuje. Preispitivanje statusa crkve u Ukrajini, kako je saopšteno u Skoplju, zadatak je komisije kojom rukovodi mitropolit bregalnički Ilarion. Potpredsednik tog crkvenog tela je episkop deljadrovsko-ilindenski Joakim.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!