USKLADILI SE SA EU: EK i formalno preporučila otvaranje pregovaračih pregovora sa BIH

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 03. 2024. u 18:29

EVROPSKA komisija (EK) preporučila je danas otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

УСКЛАДИЛИ СЕ СА ЕУ: ЕК и формално препоручила отварање преговарачих преговора са БИХ

Foto: Goran Čvorović

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ova institucija smatra da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU, u pogledu ostvarenih rezultata od 2022. godine, kada je ova zemlja dobila status kandidata.

-Stoga Komisija preporučuje Savetu da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Komisija preporučuje da Savet usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina preduzme dalje korake u skladu sa izveštajem Komisije o napretku BiH.

-BiH je pokazala snažnu opredeljenost da započne reforme na koje se dugo čekalo, kao što je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Postigla je i održala punu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što je značajan pozitivan korak, ali i klkučan u ovim vremenima geopolitičkih previranja, navodi se u saopštenju EK.

Evropska komisija podnela je Savetu izveštaj o napretku BiH, na zahtev Evropskog saveta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije danas je najavila da će EK preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i ocenila da je ova zemlja napravila impresivne korake u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo u EU i deluje u skladu sa težnjom građana da budu deo EU.

Ona je naglasila da je BiH za nešto više od godinu dana ostvarila veći napredak nego za čitavu deceniju, kada je reč o njenom putu ka EU.

-Naravno, potreban je veći napredak kako bi se pridružila EU, ali ta zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnje svojih građana da budu deo naše porodice, rekla je Fon der Lajen.

Komesar EU za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji ocenio je da je posvećenost BiH na putu ka EU dovela do opipljivih rezultata, i dodao da je otvaranje pregovora "pošteno priznanje" realizacije kritične mase reformi bez presedana".

-Naša poruka je jasna. Vrata EU za BiH su potpuno otvorena i to bi trebalo da podstakne dalje ključne reforme u skladu sa pravilima i standardima EU, rekao je Varhelji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!