SRBI OSUDILI SKANDALOZNU ODLUKU O MICANJU ĆIRILICE SA GROBLJA: To je žalosno i sramno

KLUB poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru održao je konferenciju za novinare, na kojoj su kritikovali nameru direktora Zdenka Kojića da skloni ćiriličnu tablu sa groba u Poljicama.

СРБИ ОСУДИЛИ СКАНДАЛОЗНУ ОДЛУКУ О МИЦАЊУ ЋИРИЛИЦЕ СА ГРОБЉА: То је жалосно и срамно

Foto: M. Anđela

- Porodici je poslan dopis da će, ako oni ne uklone tablu, to učiniti komunalci. Pozivaju se na zakonske odredbe koje regulišu pravo na korištenje manjinskog jezika i pisma te na propise koji regulišu uređenje groblja. Do sada niko nije osporavao ćirilicu na nadgrobnim spomenicima i to je loša namera bez ikakvog utemeljenja u zakonu - rekao je Boris Milošević.

Poslanik SDSS-a kaže da je direktor preuveličao celu priču, a da su groblja mesto gde se ravnopravno koristi ćirilica i latinica.

- Na nekim mestima su ista prezimena ispisana sa oba pisma na nadgrobnim spomenicima. Nadam da će se opština, kao i njihovo lokalno komunalno preduzeće, dozvati razumu i odustati od namere da naruše mir pokojnika - poručio je Milošević.

I Draga Jeckov je komentarisala odluku direktora Kojića, koja je ceo slučaj nazvala žalosnim, opasnim i sramnim. Ona je zaključila da dugo nije čula nakaradniju tvrdnju u javnom prostoru sa ciljem diskriminisanja jedne nacionalne manjine.

- Kako bi se reagovalo na nadgrobni spomenik osobe bugarske ili makedonske nacionalne zajednice koji bi također bio ispisan ćirilicom, ili kakva bi bila reakcija na spomenik ispisan na hebrejskom - upitala je poslanica najveće srpske stranke u hrvatskom parlamentu. - Privatno je pravo koje će se pismo koristiti na spomeniku, kao hoće li neko svoju ličnu kartu uzeti na srpskom jeziku i ćirilici ili na hrvatskom jeziku i latinici. To se pravo može ili ne mora koristiti.

Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj, kazao je da se za slučaj zna već dve sedmice.

- Pokojnik je sahranjen pod tablom napisanom na srpskom jeziku i pismu, što omogućava Ustav u ovoj zemlji. Sahranjen je po pravoslavnom obredu Srpske pravoslavne crkve koja ima ugovor sa Hrvatskom, gde se jamči sloboda obreda na svom jeziku i pismu. Direktor Kojić očito je rukovođen manjkom znanja i viškom loših uverenja, osećaja i namera.

Pupovac je rekao da u Poljicama, kao i na celom području oko Zadra, žive i Hrvati i Srbi, a često nose i ista prezimena.

- To nikome ne predstavlja problem, kao što ne predstavlja u nizu hrvatskih sela u čijim se grobljima nalaze natpisi na latinici i ćirilici. Nema teškoća ni u Vukovaru, gde nakon silnih strahota koje su tamo proživljene, pokojnici počivaju u miru pod nadgrobnim pločama ispisanima na različitim jezicima i pismima“.

On se zapitao da li direktor Kojić nakon izjave da ćirilica predstavlja neprijateljsko pismo može da radi svoj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove