BURNO U HRVATSKOJ: Opozicija poziva HDZ da pokrene opoziv Milanovića, ako je prekršio Ustav

Tanjug

06. 10. 2023. u 17:18

VLADAJUĆI HDZ je za zbrku oko Zakona o izbornim jedinicama optužio predsednika države Zorana Milanovića, a opozicija ih poziva da pokrenu opoziv šefa države ako smatraju da nije postupio u skladu sa Ustavom.

БУРНО У ХРВАТСКОЈ: Опозиција позива ХДЗ да покрене опозив Милановића, ако је прекршио Устав

Foto Tanjug

- Ako HDZ smatra da je predsednik na bilo koji način protivustavno postupao, mogu pokrenuti postupak njegovog opoziva. Ovo je možda najveći institucionalni skandal u ovom sazivu Sabora i, ako se neko uhvatio u mišolovku, onda je to HDZ - poručila je danas poslanica opozicionog Mosta Marija Selak Raspudić.

Ona je na taj način odgovorila HDZ-ovcima koji za proceduralni propust oko Zakona o izbornim jedinicama optužuju predsednika Zorana Milanovića.

Zakon o izbornim jedinicama je u saboru usvojen 28. septembra sa rokom važenja od 1. oktobra. Međutim, Milanović, koji za potpisivanje zakona ima ustavni rok od osam dana, potpisao ga je tek 3. oktobra, a sutradan je objavljen u Narodnim novinama.

U skladu sa hrvatskim Ustavnom zakoni se ne mogu primenjivati retroaktivno, pa je HDZ optužio Milanovića da je kašnjenjem u potpisivanju išao na ruku opoziciji, a protiv vladajućih i vlade.

S obzirom na to da potpisani zakon ne važi, Vlada će morati ponovo da ga stavi u parlamentarnu proceduru.

- Reč je o marifetluku vladajućih. Dogodio im se previd, nisu napravili kako treba i zato sada ovaj Zakon ide na popravni. To je možda i dobro da se ta tema zadrži u eteru jer je Vladin Zakon o izbornim jedinicama stvarno katastrofa - rekao je poslanik Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrata.

Šef Suverenista Marijan Pavliček, takođe, odgovornost za ovu mini ustavnu krizu vidi u HDZ i vladajućoj većini.

- To je rezultat njihove bahatosti i šlampavosti jer očito smatraju da se mogu ponašati kao da su u svojoj kući i da mogu raditi kako hoće. U ovoj državi ipak postoje procedure, pravila i Ustav kojeg svi treba da se pridržavati. Nisam fan predsednika države, ali moram reći da on nije na daljinski upravljač HDZ-a i Zakon je potpisao u skladu s Ustavom - rekao je Pavliček, preneli su hrvatski mediji.

I on je poručio HDZ-u da pokrenu opoziv Milanovića ako smatraju da nije postupio u skladu s Ustavom.

- Ali to neće napraviti jer znaju da je predsednik odradio svoju ustavnopravnu dužnost - rekao je Pavliček.

BONUS VIDEO: MONSTRUOZNA IZJAVA KOJA JE SVIMA PROMAKLA: Šta Nedeljkov kaže o tragedijama u Ribnikaru i Mladenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)