FON DER LAJENOVA U POSETI HRVATSKOJ: "Evropskim građanima ključno je objasniti da..."

Tanjug

28. 09. 2023. u 12:00

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Splitu da je ključno evropskim građanima objasniti da je proširenje Evropske unije u njenom interesu, posebno s obzirom na opasnije i nepredvidivije geopolitičko okruženje.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА У ПОСЕТИ ХРВАТСКОЈ: Европским грађанима кључно је објаснити да...

FOTO: Tanjug/AP

- Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidivijem geopolitičkom okruženju - rekla je ona i istakla da je "deo tog prilagođavanja i proširenje Unije”.

Fon der Lajenova je na studijskim danima Evropske narodne partije (EPP) u Splitu kao vrlo važno istakla da državama članicama i građanima treba objasniti da nas, kako je navela, "u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit", prenose agencije.

Fon der Lajenova je to rekla na konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsednikom EPP-a Manfredom Veberom.

Naglasila je da je Unija pojačala napore prema odbrambenoj uniji i osnažila veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima.

Unija je Ukrajinu do sada vojno i finansijski pomogla s više od 81 milijardom evra. Ruska ucena energentima nije uspela, jer se Evropa rešila zavisnosti od ruskih energenata, a cene su pale na predratni nivo. Ključno je ipak, kazala je predsednica EK, da EU radi na razvoju čistih tehnologija, jer one pojačavaju njenu nezavisnost i konkurentnost te stvaraju nova radna mesta.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove