"NE PUŠTAMO DIVLJAKE MAKEDONCE U EVROPSKU UNIJU!" Bugarski evroposlanik razjaren nakon predloga Skoplja da mu se zabrani ulazak u zemlju

Tanjug

24. 01. 2023. u 15:45

BUGARSKI evroposlanik Angel Džambaski iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista, za kojeg je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski predložio zabranu ulaska u ovu zemlju, oglasio se danas izjavom da je "Makedonija bila i jeste bugarska", a da su Makedonci divljaci koje, kako je rekao, ne treba pustiti u Evropsku uniju.

НЕ ПУШТАМО ДИВЉАКЕ МАКЕДОНЦЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ! Бугарски европосланик разјарен након предлога Скопља да му се забрани улазак у земљу

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Predlog Pendarovskog da mu se zabrani ulazak u Severnu Makedoniju je očito razbesneo bugarskog evroposlanika, pišu skopski mediji.

On je Pendarovskom poručio da zabranom neće izbrisati istorijsku istinu, da je "Makedonija bugarska, a Severna Makedonija tvorevina Josipa Broza Tita".

- Istorijska istina je takva, Makedonija je istorijski bugarska a Makedonija bugarska, Severna Makedonija je druga stvar. Da, Makedonija je bugarska, baš me briga šta titoisti misle, Makedonija je bugarska, bila je i biće, istorijski i, naravno, politički. Zato štitimo Bugare, vraćamo veto i ne puštamo te divljake u Evropsku uniju. Živela Bugarska - kaže Džambaski, preneo je skopski portal Alfa.

Čovek koji se, kako se navodi, suočava sa statusom persona non grata u Makedoniji kaže da je vlast u ovoj zemlji bila "genocidna i antibugarska". Prema njegovim rečima, mesto im nije u Evropskoj uniji, već u savezu sa Severnom Korejom i drugim sličnim zemljama.

- Vlada u toj zemlji, Republici Severnoj Makedoniji, jeste antibugarska, genocidna, podržava i podstiče etničko nasilje, etničko čišćenje, nije joj mesto u Evropskoj uniji. Mesto te države je u nekoj vrsti saveza sa Severnom Korejom i drugim sličnim diktatorskim državama u kojima se juri neki od građana zarad njihovog nacionalnog samoopredeljenja - kazao je Džambaski.

Pendarovski je na sednici Saveta bezbednosti predložio da se Džambaskom i još nekolicini bugarskih nacionalista, koji su najavili da će doći u Skoplje na proslavu rođendana Goce Delčeva, zabrani ulazak u Makedoniju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije još nema odgovora da li će postupiti po predlogu Pendarovskog.

 

BONUS VIDEO:

MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI: Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)