NOVE "ČARKE" SKOPLJA I SOFIJE: Bugari mogu da otvaraju klubove, ali su sporna imena

Tanjug

23. 01. 2023. u 12:27

MINISTAR spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je bugarsku zajednicu u ovoj zemlji da otvara što više klubova u kojima bi se okupljali, ali da njihovi nazivi ne treba da povređuju osećanja drugih građana.

НОВЕ ЧАРКЕ СКОПЉА И СОФИЈЕ: Бугари могу да отварају клубове, али су спорна имена

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Osmani je u intervjuu za Bugarsku tv rekao da je očigledno da su imena klubova, u kojima se okupljaju predstavnici bugarske zajednice u Severnoj Makedoniji, bez obzira na, kako kaže, njihovu naučnu interpretaciju, provokacija za većinu i to je dovoljno.

- Ako se većina Makedonaca oseća uvređenim zbog toga, treba da razumemo ovu osetljivost i da verujemo da je to u interesu bugarske zajednice - rekao je Osmani.

Na pitanje da li će nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o fondacijama i udruženjima, udruženja "Ivan Mihailov" i „Car Boris Treći" morati da promene imena, Osmani je odgovorio potvrdno i dodao da to predviđa zakon.

- Biću dosledan – lično sam sumnjao u retroaktivnost pojedinih delova zakona. Ali odluka Skupštine je takva da se imena ne vezuju za periode kao što je fašistički period Drugog svetskog rata, koji povređuje osećanja građana. Klubovi će to morati da urade - rekao je Osmani.

Osmani je najavio da planira da naredne sedmice pozove predstavnike bugarskih udruženja na sastanak da bi, kako kaže, napravili plan kako da se bugarskoj zajednici omogući da se izjasni o svojoj pripadnosti, identitetu i kulturnoj pripadnosti.

- Imam iskustva, imam volju i država ima volju da pomogne bugarskoj zajednici da se integriše - rekao je, između ostalog, Osmani.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!