"BRZI ODGOVOR" NA POLIGONU KRIVOLAK: Severna Makedonija tokom maja domaćin manevara NATO na kojima će učestvovati sedam zemalja alijanse

M. STANČIĆ - stalni dopisnik iz Skoplja

03. 05. 2022. u 09:24

U OKVIRU velike multitacionalne vežbe snaga NATO, deo aktivnosti tokom maja biće izveden u Severnoj Makedoniji, na vojnom poligonu Krivolak nadomak Negotina na Vardaru, na krajnjem jugu zemlje, kao i na Stenkovcu kraj Skoplja.

БРЗИ ОДГОВОР НА ПОЛИГОНУ КРИВОЛАК: Северна Македонија током маја домаћин маневара НАТО на којима ће учествовати седам земаља алијансе

Foto Armija Severne Makedonije

Iz Generalštaba Armije Severne Makedonije je potvrđeno da su izvršene pripreme za "dosada najveću vežbu takve vrste". Zvanično, Severna Makedonija je domaćin trupama iz sedam NATO-savezničkih armija u okviru vežbe "Brzi odgovor 22".

Biće izvedene "aktivnosti u vazdušnom prostoru" izvođenjem padobranskih desantnih akcija, uz kopnene aktivnosti na terenu učešćem više od 4.000 vojnika iz sastava armija Severne Makedonije, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Albanije, Grčke i Crne Gore.

U Skoplju je preneto saopštenje britanskog Ministarstva odbrane da će na vežbi u Severnoj Makedoniji učestvovati 2.500 britanskih vojnika sa 16 vazdušno-borbenih timova.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas najavio je da će pored Makedonije, London uputiti trupe i na vojne vežbe u Poljsku, Letoniju i Finsku. To je, prema njegovim ocenama, najveće raspoređivanje britanske vojske u inostranstvu posle Hladnog rata.

Kako je ovde objavljeno, general-pukovnik Ralf Vudis je izjavio da "Ujedinjeno Kraljevstvo pruža značajan doprinos u odbrani Evrope i sprečavanju ruske agresije".

- Nastavljamo da se raspoređujemo po Evropi, od Baltika do Egeja - rekao je Vudis.

Vlada Severne Makedonije je još 22. marta ozvaničila odobrenje za ulazak i boravak stranih oružanih snaga na teritoriji ove zemlje, zbog učešća u vežbi "Brzi odgovor 22". Državnu granicu će tako preći više od 850 vojnih i civilnih motornih vozila, osam aviona, 24 helikoptera, pet dronova, naoružanja, municije, opreme i materijalno-tehničkih sredstava.

Vežba "Brzi odgovor 22" je deo manevara "Odbrana Evrope 22", na kojoj učestvuje veliki broj pripadnika oružanih snaga Alijanse i zemalja članica inicijative Partnerstvo za mir i koji će biti izvedeni istovremeno na pet lokacija u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna