NATO U STRAHU OD UKRAJINSKOG DRONA: Nakon pada bespilotne letelice u Zagrebu promenio protokol

Tanjug

16. 03. 2022. u 21:47

SLOVENAČKI ministar odbrane Matej Tonin izjavio je danas da je NATO savez zbog prošlonedeljnog pada drona sovjetske izrade u Zagrebu promenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

НАТО У СТРАХУ ОД УКРАЈИНСКОГ ДРОНА: Након пада беспилотне летелице у Загребу променио протокол

Foto AP

Govoreći na konferenciji za novinare posle završenog vanrednog sastanka ministara odbrane članica NATO u Briselu, Tonin je kazao da se sada već zna da je bespilotna letelica prošla kroz vazdušni prostor "barem tri savezničke države", i da je prelet bio registrovan.

Te države su, međutim, premda su letelicu registrovali radari, to zanemarile, označivši da je reč o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu", kazao je novinarima u Briselu nakon sastanka Tonin, prenosi STA.

Nakon tog incidenta, prema njegovim rečima, NATO je odmah promenio pristup za takve situacije, pa sada vazduhoplovstvo zemalja NATO mora da reaguje i kada je u pitanju moguć odraz na radarskoj slici.

Sada avioni država članica NATO u sličnim slučajevima odmah moraju da intervenišu, čak i ako operateri smatraju da je reč o lažnom tragu, precizirao je slovenački ministar.

-Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kada operateri smatraju da je to samo radarski odraz, avioni moraju odmah u vazduh i da provere o čemu se radi, kazao je Tonin novinarima.

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb stavila u stanje pripravnosti i svoje vazduhoplovstvo, dodao je on.

-I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagovati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni, dodao je slovenački ministar odbrane.

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)