NEOBIČNI REZULTATI STUDIJE: Kako boja očiju utiče na sposobnost čitanja

Bojana Jovanović

13. 03. 2024. u 16:10

Prema novoj studiji objavljenoj na bioRxiv-u, veb sajtu koji objavljuje studije pre nego što su recenzirane, na našu sposobnost čitanja može uticati količina melanina koju imamo u očima.

НЕОБИЧНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ: Како боја очију утиче на способност читања

Foto Shutterstock

Prema novoj studiji objavljenoj na bioRxiv-u, veb sajtu koji objavljuje studije pre nego što su recenzirane, na našu sposobnost čitanja može uticati količina melanina koju imamo u očima. U preliminarnom eksperimentu, Kjoko Jamaguči, profesor bioloških i ekoloških nauka na Univerzitetu Džon Murs u Liverpulu, i njena učenica, Fejt Erin Kain, postavile su za cilj da utvrde da li postoji direktna korelacija između boje nečijih dužica i sposobnosti čitanja, u određenim uslovima osvetljenja.

Studija je uključivala 39 odraslih osoba evropskog porekla od kojih su 25 imale plave oči, a 14 smeđe i „miks“ onih sa naočarima i kontaktnim sočivima. Učesnici su završili osnovni test oka u trajanju od 30 sekundi tokom kojeg su bili izloženi povećanim nivoima osvetljenosti i dobili zadatak da čitaju kodove prikazane na zidu u različitim stepenima slabog osvetljenja. Dok oni sa plavim očima mogu imati veću osetljivost na sunčevu i jaku veštačku svetlost - kao što je ekran računara ili fluorescentno osvetljenje - ispostavilo se da imaju blagu prednost u slabo osvetljenim situacijama. Dokazano je da plavooki mogu adekvatnije da pročitaju test koda u tamnijim uslovima u poređenju sa onima koji imaju smeđe oči.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)