VEČERAS ĆE BITI SPEKTAKL NA NEBU: Mars i Merkur će biti vidljivi zbog supermeseca

Novosti online

31. 07. 2023. u 15:31

KAKO astronomi ističu, ovakav fenomen, sa dva supermeseca u roku od mesec dana, sledeći put možemo da očekujemo tek 2037. godine.

ВЕЧЕРАС ЋЕ БИТИ СПЕКТАКЛ НА НЕБУ: Марс и Меркур ће бити видљиви због супермесеца

Foto Tanjug/AP

Večeras, 31. jula na 1. avgust, pojaviće se prvi avgustovski supermesec. Međutim, to nije sve, jer nas 30 dana kasnije očekuje drugi pun Mesec, poznat kao "plavi Mesec".

Pored toga, u noći 1. avgusta, kada supermesec izlazi, na nebu će biti vidljivi i Merkur i Mars, što se ne dešava tako često.

Ako je vreme lepo i nebo bez oblaka, golim okom će biti moguće videti detalje površine Meseca, ali ako želite bolje da vidite sve, ukoliko ste u prilici, koristite dvogled, teleskop, ili mobilni telefon, sa dobrom mogućnošću zumiranja.

Astronomi ističu da se ovakav fenomen, sa dva supermeseca u roku od mesec dana, dogodio 2018. godine, a sledeći put možemo da ga očekujemo tek 2037. godine.

(Informer)

BONUS VIDEO: DEFILE VIŠE OD 500 DVOTOČKAŠA: Dvodnevni skup ljubitelja motora danas i sutra u Bratuncu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo