OVO JE NAJOSUNČANIJE MESTO NA ZEMLJI: Zračenje je isto kao kada biste stajali na Veneri

Novosti online

27. 07. 2023. u 23:30

KOD zapadne obale Južne Amerike na više od 4.000 metara nadmorske visine nalazi se Altiplano, velika čileanska ravnica u Andima. Uprkos hladnoj i suvoj klimi, to područje prima više sunčeve svetlosti od bilo kojeg drugog mesta na Zemlji.

ОВО ЈЕ НАЈОСУНЧАНИЈЕ МЕСТО НА ЗЕМЉИ: Зрачење је исто као када бисте стајали на Венери

Foto: Free Images Pixabay

Naučnici su, naime, na čileanskom Altiplanu izmerili svetski rekord od 2.177 vata po kvadratnom metru sunčevog zračenja, objavljeno je u biltenu Američkog meteorološkog društva.

- To je zapravo zračenje koje biste primili tokom leta ako stojite na Veneri - izjavio je autor studije Raul Kordero, klimatolog sa Univerziteta u Groningenu u Holandiji.

Kordero je naveo da je potencijal solarne energije u Altiplanu, u proseku, dvostruko veći nego u centralnoj Evropi i na istočnoj obali SAD, preneo je „Vašington post“.

U proseku, sunčevo zračenje na visoravni iznosi približno 308 vati po kvadratnom metru, što ga čini najjačim na svetu.

Ekstremno zračenje u tom području pripisuje se tankim oblacima na velikim visinama koji se raspršuju i intenzivno koncentrišu sunčevu svetlost na površini.

Kada se sunčevo zračenje prenosi kroz atmosferu, njega apsorbuje vodena para i raspršuju ga oblaci i aerosoli. Ti oblaci, obično kumulusi, cirusi ili cirostratusi, mogu da povećaju sunčevo zračenje do 80 odsto u odnosu na uslove bez oblaka. Najizraženiji su tokom leta na južnoj hemisferi, podstaknuti vlagom južnoameričkog monsuna koji potiče iz Amazonije.

 

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI - Optička varka prirode u Nadimu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije