NEKADA JE DAN NA ZEMLJI TRAJAO 19 SATI: Mi to ne primećujemo - ali dani se produžavaju svake godine pomalo

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 14:46

POSTOJALO je vreme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo. Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.

НЕКАДА ЈЕ ДАН НА ЗЕМЉИ ТРАЈАО 19 САТИ: Ми то не примећујемо - али дани се продужавају сваке године помало

Foto: Profimedia/Ilustracija

Novo istraživanje o „dosadnoj milijardi“, periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

„Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje“, pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.

Kao rezultat Mesečevog „bežanja“, Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost