ČIZKEJK STIGAO IZ ŠTAMPAČA: Nauka i gastronomija ruku pod ruku
Naučnici u Sjedinjenim Državama, umesto rerne, koristili su štampač i, uz pomoć "jestivog" mastila, stvorili, kako tvrde, ukusan kolač. Ovaj poduhvat, u okviru projekta štampane hrane, potpisuje tim inženjera sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Dezert koji po izgledu, ali i ukusu, liči na čizkejk napravljen je od krekera, putera od kikirikija, nutele, pirea od banane i džema od jagoda. Odozgo je posut trešnjama i glazurom od jagode.
Foto: Shutterstock
- Ovaj čizkejk je najbolja stvar koju trenutno možemo da pokažemo, ali štampač može da uradi mnogo više - najavljuje Džonatan Blatindžer, inženjer u Univerzitetskoj laboratoriji "Kreativne mašine".
Tim inženjera kaže da njihov rad postavlja temelje za budućnost u kojoj će 3D štampanje hrane biti svakodnevica. Ovi eksperti, između ostalog, rade na poboljšanju bezbednosti hrane i pružanju mogućnosti korisnicima da kontrolišu vrstu i količinu hranljivih materija u svojim obrocima.
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
ACA UDARIO NA NEDU: Rodila se u TRI grada - ona je medicinski fenomen!
PEVAČ Aca Lukas ponovo je izazvao veliku pažnju javnosti kada je gostovao u podkastu „B-13“ kod makedonskog šoumena Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i žestoko kritikovao pevačicu Nedu Ukraden. U svom prepoznatljivom stilu, bez dlake na jeziku, Lukas je komentarisao, kako tvrdi, „višestruki identitet“ svoje koleginice.
04. 11. 2025. u 12:33
Komentari (0)