OBELEŽILI 20. ROĐENDAN: Odsek za softversko inženjerstvo ETF obeležio 20 godina rada osavremenjenim programima

B.B.

13. 05. 2024. u 11:53

ELEKTROTEHNIČKI fakultet Univerziteta u Beogradu svečano je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu proslavio 20 godina postojanja Odseka za softversko inženjerstvo, kao jednog od najperspektivnijih smerova u Srbiji.

ОБЕЛЕЖИЛИ 20. РОЂЕНДАН: Одсек за софтверско инжењерство ЕТФ обележио 20 година рада осавремењеним програмима

Foto: Univerzitet u Beogadu

Na ovaj studijski program dosad je upisano 2.300 studenata, a ove godine je za prijem nove generacije predviđeno 180 mesta. Program je ove godine reakreditovan, nastavni plan je osavremenjen, pa će novi brucoši više učiti o naprednim tehnikama veštačke inteligencije, zaštiti i sigurnosti softvera, kao i o tehnološkom preduzetništvu.

Prema rečima prof. dr Dejana Gvozdića, dekana Elektrotehničkog fakulteta Odsek za softversko inženjerstvo u velikoj meri zaslužan za prosperitet ETF-a, kao i za uspeh i procvat IT industrije u Srbiji.

- Katedra za računarsku tehniku i informatiku je stub odseka i 20 godina je radila na njegovom usavršavanju. Danas je program savremen i konzistentan, sposoban da se uhvati u koštac sa mnogim tehničko-tehnološkim izazovima - naglasio je prof. dr Gvozdić.

Na svečanosti je govorio i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić koji je istakao da je ovaj odsek u samom vrhu visokog obrazovanja na Univerzitetu u Beogradu.

- Bivši, sadašnji i budući studenti smera softversko inženjerstvo su zaista najbolji na našem Univerzitetu, a o tome govore mnogi statistički podaci - rekao je rektor Đokić. - Statistika je pokazala da studenti koji završe ovaj odsek čekaju najviše mesec, mesec i po dana do zaposlenja

Šef Odseka za softversko inženjerstvo prof. dr Boško Nikolić na događaju je istakao da je uz veliki rad i trud napravljen odsek koji danas može da parira studijskim programima na najznačajnijim univerzitetima u celom svetu.

- Odsek za softversko inženjerstvo spaja tradiciju ETF-a sa savremenim zahtevima i potrebama tržišta. Više od 100 diplomiranih studenata sa našeg odseka trenutno radi u velikim međunarodnim kompanijama kao što su Google, Amazon, Meta, Nvidia, Volvo, ali i u najvećim domaćim kompanijama - naveo je profesor Nikolić. - Pored toga, naši studenti osnivaju svoje firme i startapove. Posebno smo ponosni na činjenicu da su neki od bivših studenata doktorirali na prestižnim univerzitetima u svetu: MIT i Temple University u Sjedinjenim Američkim Državama, ETH Cirih, EPFL Lozana, Imperial College London i Univerzitet u Geteburgu.

Na svečanosti se obratila i prof. dr Jelica Protić, šef Katedre za računarsku tehniku i informatiku, koja je iznela podatke o četiri akreditacije ovog studijskog programa, od kojih je poslednja dobijena u martu 2024. godine. Prof. dr Protić je istakla da među nastavnim osobljem Elektrotehničkog fakulteta ima 14 diplomaca ovog Odseka, dok je još šest zaposleno u Računarskom centru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)