NACIONALNA RADIONICA NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU: Kako sprečiti rizik od poplava i suša

Lj.B.

12. 04. 2024. u 11:23

NA Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održana je nacionalna radionica „Prirodom inspirisana rešenja za smanjenje rizika od poplava i suša“.

НАЦИОНАЛНА РАДИОНИЦА НА ГРАЂЕВИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Како спречити ризик од поплава и суша

univerzitet u beogradu

Nacionalna radionica o riziku od poplava i suša

Učesnicima su se obratili  prof. dr Jasna Plavšić, rukovodilac projekta RECONECT sa Građevinskog fakulteta, prof. dr Aleksandar Đukić, prodekan Građevinskog fakulteta, i dr Zoran Vojinović  sa Univerziteta u Delftu, koordinator projekta RECONECT .

Na radionici je predstavljeno nemačko iskustvo u zaštiti Hamburga od poplava (Christian Ebel, BUKEA), aktivnosti JPV Srbijavode od štetnog dejstva voda (Darko Janjić, JPV Srbijavode), istraživanje sliva Tamnave (doc. Nikola Rosić, Građevinski fakultet) i  opštine Krupanj (doc. Andrijana Todorović, Građevinski fakultet), i urbana, prirodom inspirisana rešenja u Beogradu (doc. Anja Ranđelović, Građevinski fakultet).

Rešenja inspirisana prirodom (Nature Based Solutions)predstavljaju održiv pristup upravljanju rizikom od poplava koja koriste prirodne procese za smanjenje ranjivosti zajednica. Na radionici su razmatrani ključni problemi i prepreke za sprovođenje projekta prirodom inspirisanih (PI) rešenja u Srbiji, koji su prepoznati tokom prethodnih radionica u okviru RECONECT projekta: nedostatak finansija, političke volje, znanja, pravne regulative, kao i predlozi za rešavanje tih problema. Učesnici nacionalne radionice su imali priliku da analiziraju rezultate projekta, prepreke i preporuke za njihovo prevazilaženje.

Projekat RECONECT (http://www.reconect.eu/) bavi se demonstracijom efekata prirodom inspirisanih rešenja za smanjenje hidrometeoroloških rizika i mogućnostima za njihovo širenje i primenu u ruralnim i prirodnim sredinama.  U projektu učestvuje 36 partnera iz različitih zemalja. U Srbiji su sliv reke Tamnave i reke Jadar izabrani kao slivovi na kojima je moguće primeniti ovakav koncept u smanjenju rizika od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave