EVROPA TREBA DA PODRŽI UNIVERZITETE NA BALKANU: Rektor Vladan Đokić na Konferenciji o uticaju Evropske unije u regionu

Lj.B.

22. 02. 2024. u 13:03

“Verujemo da Evropska Unija mora da podrži univerzitete na Balkanu kroz inicijative za izgradnju kapaciteta i finansiranje, ulaganjem u istraživačku infrastrukturu, razvoj i studentske stipendije. Na ovaj način, EU može ojačati akademske ustanove Balkana i stvoriti okruženje za izgradnju stabilnog mira u regionu".

ЕВРОПА ТРЕБА ДА ПОДРЖИ УНИВЕРЗИТЕТЕ НА БАЛКАНУ: Ректор Владан Ђокић на Конференцији о утицају Европске уније у региону

univerzitet u beogradu

Ovo je rekao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić na međunarodnom skupu “Izazovi za mir: liderstvo Evropske unije na Balkanu” koji  posvećen uticaju Evropske unije na ovom prostoru.

Cilj konferencije bio je analiza saradnje univerziteta i diplomatije u promociji dijaloga i mira na području Balkana, posle dosadašnjih konflikata i ratnih sukoba. Konferencija je održana u hibridnom formatu, tako što je deo učesnika bio prisutan na zasedanju u Rimu, a deo uključen onlajn. Događaj su organizovali Evropski parlament i Evropska komisija, u saradnji sa Vladom Italije.

Na skupu su učestvovali i visoki predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Evropske unije, Ujedinjenih nacija, država i vlada, političari, diplomate i predstavnici univerziteta. Iz regiona, na panelima su govorili rektori i prorektori državnih univerziteta u Beogradu, Skoplju, Banja Luci, Mostaru, Podrgorici, Tirani, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu. Učesnici su analizirali mogućnosti snažnijeg uticaja univerzitetskih zajednica na mirovne i procese saradnje na Balkanu, ne samo u akademskim okvirima, već i kroz državne mehanizme i međudržavnu saradnju.  

“Dugotrajan mir na Balkanu zahteva raznovrstan i multidisciplinaran pristup, zato bi akademske institucije mogle da postanu ključni protagonisti i da ponude jedinstven uvid u glavne uzroke sukoba na Balkanu, osvetljavajući istorijske događaje, socio-ekonomske okolnosti i politiku identiteta. Analizom ovih faktora, univerziteti mogu da daju donosiocima odluka preporuke za rešavanje konflikta zasnovane na znanju. Štaviše, akademske institucije trebalo bi da imaju vodeću ulogu u obrazovanju novih generacija i interkulturalnom razumevanju. Ali moramo da upozorimo da, uprkos tom uticaju, univerziteti u zemljama Balkana dele i probleme, kao što su ograničeno finansiranje, stara infrastruktura, politički uticaju i odliv mozgova - zaključio je rektor Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu