Naučna rešenja daju doprinos privredi> Konferencija o dostignućima Instituta "Vinča"

Lj.B.

31. 01. 2024. u 12:24

U rektoratu Univerziteta u Beogradu održava se Konferenciji pod nazivom ”75 godina nauke, tehnologije i inovacija u Institutu Vinča”.

Научна решења дају допринос привреди> Конференција о достигнућима Института Винча

univerzitet u beogradu

Skup ima za cilj da upozna predstavnike institucija, stručnu i najširu javnost sa novim dostignućima i rezultatima Instituta „Vinča”, koji je član Univerziteta u Beogradu, u oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, biotehničkih i medicinskih nauka.

Direktorka Instituta prof. dr Snežana Pajović istakla je da stručnjaci u ”Vinči” zahvataju sve širi opseg naučnih i tehnoloških istraživanja, čija primena u praksi nije ograničena samo na kompanije i ustanove u Srbiji, već ima globalni karakter.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. Dr Vladan Đokić naglasio je da je ”Institut “Vinča”, naš i regionalno najveći interdisciplinarni naučni institut, specifičan u primeni rezultata istraživanja, jačanju odnosa među zainteresovanim stranama, transferu tehnologije i izgradnji kapaciteta kroz obrazovanje, sertifikaciju i obuke.

- Nedavno je ponovo potvrdio svoju vrednost u svetskim okvirima, kada je Univerzitet Stenford objavio listu 2 odsto najcitiranijih naučnika iz svih oblasti. Ponosni smo što se na listi najcitiranijih u celoj karijeri nalazi čak pet saradnika iz Instituta “Vinča” - rekao je Đokić. - Mnoga rešenja iz Vinče brzo pronalaze svoje mesto u srpskoj i svetskoj privredi. To vraća veru da samo nauka može biti pouzdani pokretač ka globalnom prosperitetu.

Konferencija će kroz prezentacije rezultata naučnih istraživanja, inovacija i novih tehnologija Instituta „Vinča” imati značajan doprinos u unapređenju zajednice u oblasti nauke i tehnologije i postaviti temelje za dalji napredak u istraživanjima i inovacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)