BAROK U OŠ "OLGA PETROV": Prvi put u jednoj školi biće održan koncert ozbiljne muzike

B.B.

09. 11. 2023. u 13:02

KONCERTNU turneju, povodom dve decenije postojanja, ansambl "Beogradski barok" će početi 15. novembra u 20 časova nastupom OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli.

БАРОК У ОШ ОЛГА ПЕТРОВ: Први пут у једној школи биће одржан концерт озбиљне музике

Foto: OŠ "Olga Petrov"

 Ovo će ujedno biti i prvi put da se koncert klasične muzike održava u obrazovnoj ustanovi. Ulaz je slobodan, a posetoci će imati priliku da čuju dela iz 17. i 18. veka na kopijama instrumenata iz tog perioda.

Prema rečima Branka Markovića, pomoćnika direktora škole, nastup je iniciran od strane lokalne zajednice i rezultat je nastojanja ansambla da muziku "odnese" tamo gde se koncerti umetničke muzike inače ne održavaju, a postoji zainteresovana publika. Program će činiti kamerna instrumentalna i vokalno-instrumentalna muzika čuvenog nemačkog kompozitora Johana Sebastijana Baha.

- Ovaj barokni majstor je na domaćoj muzičkoj sceni najčešće zastupljen izvođenjem solističke instrumentalne muzike koja je deo obaveznog nastavnog programa srednjih i visokih muzičkih škola, i povremenim izvođenjima najobimnijih vokalno-instrumentalnih dela kao što su mise ili pasije - navodi Marković. - Kod nas se znatno ređe mogu čuti koncertna izvođenja Bahove kamerne muzike, a ponajmanje izvođenja kantata koje, u stvari, predstavljaju centralno mesto stvaralaštva ovog kompozitora.

Članovi ansambla Beogradski barok Jovana Topalov i Srđan Stanić otpočeće koncert Sonatom za viola da gambu i obligato čembal što će biti prvo domaće izvođenje te sonate u originalnoj instrumentaciji. Centralni deo programa činiće svetovna kantata poznatija pod imenom Kantata o kafi, što će biti, koliko je autorima programa poznato, srpska premijera ovog značajnog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove