SISTEM BODOVANJA VIŠE NIJE ISTI: Detaljno upustvo kako se računaju bodovi za upis u srednju školu

Novosti online

27. 05. 2023. u 19:52

UČENICI završnih razreda osnovne škole uveliko se pripremaju za polaganje male mature i razmatraju želje o srednjoj školi.

СИСТЕМ БОДОВАЊА ВИШЕ НИЈЕ ИСТИ: Детаљно упуство како се рачунају бодови за упис у средњу школу

Foto: N.Skenderija

Pored promenjene male mature osmake od ove godine čeka i izmenjen sistem bodovanja, koje umnogome može uticati na upis u željenu srednju školu. Poznato je i da manje od pola boda može uticati na rang-listu.

Naime, u daljem tekstu nalazi se detaljno uputstvo kako osmaci mogu da izračunaju bodove za upis u srednju školu.

Bodovi za upis uključuju opšti uspeh učenika tokom trajanja osnovne škole i broj bodova ostvarenih na polaganju male mature. Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ostvari najmanje 50 bodova.

Završni ispit

Prema Pravilniku o programu završnog ispita u obrazovanju i vaspitanju đaci osmog razreda su u obavezi da polažu završni ispit da bi se upisali u državne srednje škole. Testovima na završnim ispitima se procenjuje koliko je učenik tokom osmogodišnjeg školovanja ovladao znanjima i umenjima iz određenih nastavnih predmeta, a ispit se sastoji iz tri testa:

- Srpski jezik - maksimalan broj bodova 14

- Matematika - maksimalan broj bodova 14
- Test iz jednog od pet predmeta koji učenik bira sa liste nastavnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija. Na ovom testu je maksimalan broj bodova 12.

Svaki od testova završnog ispita ima 20 pitanja, pri čemu svaki tačan odgovor donosi jedan poen, dakle 20 bodova ukupno. Broj poena iz prva dva testa (matematika i srpski) množe se sa koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog testa koeficijentom 0,7. Na taj način se dobija tačan broj koji je učenik ostvario na svakom delu završnog ispita, a njihovim sabiranjem i ukupan broj bodova sa završnog ispita.

Sabiranjem sva tri dela testa dobija se ukupan broj bodova koje je učenik iz primera ostvario na završnom ispitu.

Što se tiče opšteg uspeh iz osnovne škole maksimalno se može poneti 60 bodova, odnosno najviše po 20 bodova za svaki razred - šesti, sedmi i osmi. Bodovi se računaju tako što se prosečna ocena na kraju svakog razreda sabira, zaokružena na dve decimale i dobijeni broj se množi sa četri.

Upis na fakultet

Prijemni ispiti za upis brucoša ove godine biće od 26. do 30. juna, dok će budući studenti saznati da li su upali na željeni fakultet do 10. jula! Što se tiče bodova u ukupan zbir ulazi prosek iz srednje škole i zbir poena sa prijemnog.

Generacija učenika koja ove godine upisuje prvu godinu fakulteta trebalo bi da bude poslednja koja prijemni ispit polaže po dosadašnjem principu! Od naredne godine svršeni srednjoškolci bi trebalo da polažu državnu maturu, a na pojedinim fakultetima radiće i dodatnu proveru znanja.

(Alo)

BONUS VIDEO:

NEĆEMO DA ŠETAMO: Okupljeni na protestu opozicije se pobunili

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)