POČELA NOVA TRKA ZA INDEKSE: Budući brucoši već se uveliko prijavljuju za upis na fakultete, interesovanje na nivou prošlogodišnjeg

Lj. BEGENIŠIĆ

23. 06. 2022. u 07:50

PRIJAVLjIVANjEM kandidata za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu juče je počela ovogodišnja upisna groznica.

ПОЧЕЛА НОВА ТРКА ЗА ИНДЕКСЕ: Будући бруцоши већ се увелико пријављују за упис на факултете, интересовање на нивоу прошлогодишњег

Mladi najčešće biraju fakultete prema šansi za posao, Foto M. Anđela

Maturanti mogu da se prijave do 25. juna, bilo elektronski, bilo predajom dokumenata u prostorijama željenih fakulteta.

Za fakultete Beogradskog univerziteta, kojih ima 31, vlada različito interesovanje. Dok se na pojedinim prijavljuje i po nekoliko puta više kandidata nego što je planirano indeksa, na drugima ostaje veliki broj upražnjenih mesta.

Tako, već nekoliko godina zaredom, studije psihologije ubedljivo su najtraženiji smer na Univerzitetu u Beogradu - prošle godine na jedno mesto prijavilo se čak šest kandidata.

Na Filozofskom fakultetu očekuju da će i ove godine situacija biti ista.

- Na psihologiji, baš zbog toga što vlada povećano interesovanje, otvorili smo nova mesta. Nekada se upisivalo 88 kandidata na studijski program psihologije, a sada njih 116 može da bude upisano - rekla je Nataša Jovanović Ajzenhamer, prodekanka za nastavu Filozofskog fakulteta.

Velika konkurencija prošle godine bila je i na smeru informacioni sistemi i tehnologije na FON, gde je za jedan indeks konkurisalo četiri kandidata, a na trećem mestu našle su se integrisane studije stomatologije sa, takođe, skoro četiri kandidata po mestu.

Ogromno interesovanje vlada i za Medicinski fakultet, ETF, Mašinski, Građevinski, Arhitektonski...

Pravni fakultet je među onima koji imaju dosta prijavljenih kandidata, ali i upisuju dosta brucoša.

- Očekujemo da se prijavi oko 1.500 maturanata, a upisujemo 600 akademaca na budžet i 800 samofinansirajućih - kaže za "Novosti" prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, na kome budući brucoši na prijemnom biraju da li će polagati test iz istorije ili iz srpskog jezika.

Foto M. Anđela

I na Ekonomskom fakultetu, na kome je prijavljivanje (isključivo elektronskim putem) počelo još prošle sedmice, očekuju da će interesovanje biti taman za popunu svih mesta.

Na ovom fakultetu se svake godine prijavljuje do 1.500 kandidata, a ukupno budžetskih i samofinansirajućih studenata upisuje se 1.320.

Istovremeno, na nekim fakultetima - Filološkom, Poljoprovrednom, Rudarsko-geološkom, Tehnološko-metalurškom, Šumarskom - već po pravilu ostaje ostane dosta upražnjenih mesta. I to se ponavlja već nekoliko godina.

Prodekan za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović, govoreći o velikoj zainteresovanosti za pojedine fakultete, ističe da sadašnje generacije razmišljaju krajnje racionalno, prate trendove i osluškuju tržište rada. Upisuju zato fakultete koji će im omogućiti dobro znanje i efikasnu "odskočnu dasku".

- IT sektor, uz medicinu i stomatologiju, godinama je najtraženiji u prvom upisnom roku - rekao je Filipović za naš list.

- Takve pretpostavke imamo i sada imajući u vidu iskustva sa Virtuelnog sajma obrazovanja, koji je prvi put organizovao naš Univerzitet, gde je najviše interesovanja bilo upravo za ove programe.

A kada je reč o manje traženim fakultetima, prof. Filipovović preporučuje da oni kroz proces akreditacije učine svoje programe privlačnijim, modernizuju kurikulum, osavremene nastavu i pojačanom kampanjom i upoznavanjem učenika sa mogućnostima koje nude povećaju interesovanje za upis.

Foto M. Anđela

BESPLATNA OVERA DOKUMENATA

GRAĐANI imaju pravo na besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i na fakultete - saopštila je Javnobeležnička komora Srbije i pozvala buduće studente da te poslove obave blagovremeno, kako se ne bi stvarale velike gužve u poslednjim danima upisa.

Overu fotokopija svedočanstava i diploma, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 226 kancelarija širom Srbije. Ovaj posao se ne zakazuje. Notari "fraj" overavaju overu dokumenata za učeničke i studentske domove, kao i stipendije i kredite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna