NAVALA NA DOMOVE: Maturanti iz unutrašnjosti moraju da se bore i za smeštaj

V. N.

11. 06. 2022. u 09:41

MATURANTI iz unutrašnjosti Srbije koji žele da studiraju u Beogradu, osim brige kako da polože prijemni ispit i "upadnu" na budžet, imaju i dodatni "zadatak" - da obezbede uslove za dobijanje smeštaja u nekom od studentskih domova u prestonici.

НАВАЛА НА ДОМОВЕ: Матуранти из унутрашњости морају да се боре и за смештај

Foto M. Anđela

Mnogima od njih studije zavise upravo od toga da li će dobiti mesto u domu, jer roditelji, uglavnom, nemaju materijalne mogućnosti da plaćaju skupe privatne stanove, pa je navala na domove iz godine u godinu sve veća. Kako bi što više budućih akademaca dobilo regresirani smeštaj i ishranu, u Studentskom centru Beograd u poslednjih nekoliko godina povećavaju broj mesta za brucoše.

Cene smeštaja i hrane u menzama nisu menjane od 2013. godine. - U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, za smeštaj se izdvaja 1.020 dinara za četvorokrevetnu sobu, do 2.230 dinara mesečno za jednokrevetnu. Za sva tri obroka treba izdvojiti 171 dinar dnevno, odnosno 40 za doručak, 72 za ručak i 59 dinara za večeru - kažu u Studentskom centru.

Kada je reč o proceduri, brucoši će za prijem u domovima konkurisati u prvoj polovini septembra, a dokumentaciju će najverovatnije podnositi u Studenstkom domu "Karaburma", kao i prethodne godine.

Ilustracija/Foto M. Anđela/V.N.

Inače, pravo na smeštaj imaju studenti koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Pravo na smeštaj imaju i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu.

Ilustracija V.N.

Od dokumentacije se podnose - prijava za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom konkurisanja), overene fotokopije svedočanstava 1, 2, 3, i 4. razreda srednje škole, a pre predaje originala za upis na fakultet - visoku školu, overiti fotokopije, uverenje o upisu prve godine studija prvi put na teret budžeta, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine, koje overava nadležni opštinski organ iz mesta prebivališta kandidata, a obrazac se može kupiti na blagajnama studentskih domova, i indeks i lična karta na uvid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna