SRPSKE SREDNJOVEKOVNE ZASTAVE: U knjizi Nikole Giljena prvi celovit prikaz ovog znamenja naše prošlosti

V.V.S.

25. 04. 2024. u 13:07

IZ štampe je izašla knjiga "Srpske srednjovekovne zastave" Nikole Giljena ( u izdanju "Derete") u kojoj je, kako se navodi, ova tema prvi put razmatrana na celovit i sveobuhvatan način.

СРПСКЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЗАСТАВЕ: У књизи Николе Гиљена први целовит приказ овог знамења наше прошлости

foto promo

- "Autor u potpunosti obrađuje izgled i poreklo svih sedam srpskih srednjovekovnih zastava za koje sigurno znamo da su postojale (od kojih su samo tri sačuvane i u fizičkom, materijalnom obliku), ali se temeljno bavi i svim drugim srpskim zastavama toga doba, koje su nam poznate iz raznih domaćih i stranih srednjovekovnih izvora - pisanih, slikanih, materijalnih (novac, pečati, arhitektura i drugo). Giljen se opširno bavi ne samo zastavama s teritorije srednjovekovne Raške nego i onima s teritorija drugih srpskih srednjovekovnih zemalja, Zete, Bosne, Hercegovine i Dubrovačke republike, kao i zastavama stranih vladara i država, na primer, Venecije i Ugarske, koje su isticane na teritorijama srpskih srednjovekovnih zemalja kao zastave sizerena - ističe se u najavi.

Nikola Giljen je srpski istoričar i teolog, rođen u Beogradu 1971. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a diplomirao na Bogoslovskom institutu SPC pri Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)