ZAMRZNUTI KADROVI - NESANICE: Novi radovi Nemanje Mate Đorđevića u novosadskoj Kulturnoj stanici "Svilara"

M.Kralj

01. 04. 2024. u 20:20

UMETNOST Nemanje Mate Đorđevića je u konstantnoj transformaciji, evoluciji, preispitivanju, sa akcentom istraživanja psihološkog, tamnog i ne uvek prijemčivog, zapisuje Dejan Vučetić, povodom izložbe "Slikarstvo nesanice", koja će predstaviti radove ovog istaknutog umetnika mlađe, srednje generacije u novosadskoj Kulturnoj stanici "Svilara".

ЗАМРЗНУТИ КАДРОВИ - НЕСАНИЦЕ: Нови радови Немање Мате Ђорђевића у новосадској Културној станици Свилара

Foto Z. Jovanović

Postavka koja će biti svečano otvorena sutra u 19 časova, predstavlja 15 slika i skulptura, od kojih su neki radovi nastali namenski za ovu izložbu, na kojima autor, kako piše u najavi, posvećeno beleži, gotovo u dnevničkim zapisima hroniku vremena, stanja i iskustva savremenog čoveka.

- U susretu s likovnim svetom Nemanje Mate Đorđevića ističe se jedna crta hermetičnosti, dubine, snažnog "zvuka" koji je na nivou sadržinskog sloja koja poput neke zakonitosti uobličava i kreira osnovni ton likovnoj predstavi - ističe, između ostalog, Vučetić. - Ona bi se mogla dočarati na primeru muzičkog dela gde dubina basa, koji prati i stvara ton u nižem registru, upotpunjuje melodiju i ritam aleternacijama, ne remeteći ih, već uobličavajući celokupnu kompoziciju. Na sličan način, poigravajući se ritmom, umetnik kreira radove u vidu poliptiha, sačinjenih od uzanih vertikalnih formata stvarajući "zamrznute kadrove"... Zanimljivo je istaći i lakoću stvaranja iluzije prostora, koji kao da je u suptilnoj izmaglici, projektovanjem linija kretanja u više pravaca kreirajući privid dubine i treperenja vazduha.

Foto Z. Jovanović

 

Svet Đorđevićevih slika, smatra Vučetić, odvija se u zamahu, snažnom pokretu, uskovitlanoj energiji i u njemu nema mesta za statičnost, stišanost tonova i impresije spokoja:

- Motivi preneti na platna ili papir izazivaju budnost, jednu vrstu vertiga u kome svi likovni elementi bivaju udruženi s namerom da uzdrmaju, provociraju i magnetično privuku pažnju posmatrača.

Preživeće seoski narodi

MI sami kao oslonac, razaramo svet, gore nego bilo koji živi stvor - smatra umetnik. - Današnje vizije sveta su na bolestan način prihvatljive u svakom obliku, pa sve do zlokobnog aspekta, koji kušamo upravo sada. Nesumnjivo je da će sve ovo preživeti seoski narodi, koji imaju unutrašnju toplinu, koji se ne udvaraju svetu. I to je odavno tako. Ako recimo dođe do nekog apsolutno bizarnog pogroma ili nekog višeg oblika katastrofe, ubeđen sam da će sve te moje slike biti spaljene a i ja sa njima! To je svojevrsna avantura i ludorija po sebi.

I na izložbi, koju sa "Svilarom", organizuje beogradsko Umetničko udruženje "Podr.um", prisutni su veliki formati sa intenzivnim bojama i prepoznatljivom Đorđevićevom poetikom košmara. Rođen u Beogradu 1983. gde je završio slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Gordana Nikolića, ovaj umetnik pripada generaciji koja nosi iskustvo ratova, pustošenja i duhovnog razaranja. Dok je živeo i stvarao u Francuskoj, gde je na predlog Vladimira Veličkovića dobio priznanje Akademije lepih umetnosti za podstrek slikarstvu iz fonda Roux et Tronchet - francuske Akademije nauka i umetnosti, takošnji ugledni kritičar Žan-Lik Šalimo primetio je da je reč o autoru kod koga je upadljivo da se slike pojavljuju kao "noćne more", kao posledica egzistecijalne anksioznosti.

Foto Z. Jovanović

 

- Poput živog organizma, zaraze ili druge pošasti, Nemanja uvodi slikarski pojmovnik strahova, nemoći, mora i stvorenja koja izranjaju iz podsvesti - poput utvara, one su odomaćene u našim iskustvima - piše u najavi koja prati postavku "Slikarstvo nesanice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima