PRIZNANJE „ČANGALOVIĆ“ ATILI MOGUŠU : U Novom Sadu nagrađen bariton

J. S.

21. 03. 2024. u 11:36

MLADI bariton Atila Moguš iz Novog Sada laureat je nagrade „Miroslav Čangalović“ koju su zajedno ustanovili Srpsko narodno pozorište, Matica srpska i Zavičajno udruženje Glamočko kolo, u znak sećanja na Miroslava Čangalovića (Glamoč,2021 - Beograd, 1999) operskog i koncertnog pevača i jednog od velikana naše i evropske operske scene.

ПРИЗНАЊЕ „ЧАНГАЛОВИЋ“ АТИЛИ МОГУШУ : У Новом Саду  награђен  баритон

Foto SNP/Marija Erdelji

Ovo prestižno godišnje priznanje uručio je v. d. upravnika SNP u Novom Sadu dr Zoran Đerić u prisustvu zamenika upravnika SNP-a i v. d. direktora Drame Sonje Damjanović, direktora Opere Željka R. Andrića, predsednika Zavičajnog udruženja „Glamočko kolo“ Perice Milutina i člana žirija Grigorija Jakišića, glumca.

-Veliku čast  čini mi  nagrada koja nosi ime Čangalovića.Već godinama sam u inostranstvu i vrlo mi je drago što je moj rad  zapažen i u Srbiji - kaže Mokuš koji je muzičko obrazovanje započeo u rodnom Novom Sadu,nastavio u Beogradu i Gracu,a kao slobodan umetnik nastupa u Austriji (kao solista Bečke državne opere), Nemačkoj,Mađarskoj, Švajcarskoj, Engleskoj i u Srbiji.

Predsednik Zavičajnog udruženja Glamočko kolo, Perica Milutin, objašnjava da se nagrada dodeljuje u okviru manifestacije Dani Miroslava Čangalovića i da su ove godine, pored Mokuša, nagrađeni i pevači Sava Vemić i Milan Perišić.

- Čangalović se, uz Šaljapina, smatra jednim od najboljih izvođača opere „Boris Godunov“, a u Rusiji i Francuskoj njegove izvedbe predstavljaju deo kulturnog blaga. U Čangalovićevom rodnom mestu, Glamoču, priprema se otvaranje srpskog kulturnog centra, a svim aktivnostima podršku daje i umetnikova kćerka - najavljuje predsednik Udruženja Glamočko kolo, Perica Milutin.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)