U KNJIŽEVNOM KAFEU SA BRAŠOM: Predstavljanje rada jednog od najvažnijih istočnonemačkih pisaca i disidenta u Gete institutu

V. Crnjanski Spasojević

20. 03. 2024. u 15:26

KNjIŽEVNI kafe održan u Gete institutu, a povodom Svetskog dana poezije, 21. marta, bio je posvećen stvaralaštvu Tomasa Braša, značajnog nemačkog pisca, pesnika, scenariste, reditelja i prevodioca Šekspira i Čehova.

У КЊИЖЕВНОМ КАФЕУ СА БРАШОМ: Представљање рада једног од најважнијих источнонемачких писаца и дисидента у Гете институту

V.C.S.

Brašovo stvaralaštvo je tek pre neku godinu postalo dostupno srpskoj čitalačkoj publici, kada je izdavačka kuća Radni sto prvo objavila zbirku poezije "Lepi 27. septembar", a nedavno i proznu zbirku "Pre očeva umiru sinovi", čije je prevođenje podržala književna mreža Traduki.

Braš je rođen u Velikoj Britaniji, u egzilu, gde se njegova porodica zbog Holokausta sklonila pred nacistima. Vraćaju se 1947. u Istočnu Nemačku i otac postaje član Centralnog komiteta vladajuće partije SED i zamenik ministra kulture, da bi se povukao sa tog mesta kada je njegov sin uhapšen kao učesnik demonstracija protiv ulaska snaga Varšavskog pakta u Prag, 1968. godine.

Tomas je osuđen na dve godine zatvora, ali je ranije pušten na uslovnu slobodu i upućen na rad u fabriku.

- Zbirka priča "Pre očeva umiru sinovi", koja se može čitati i kao labavi roman, jer se likovi i situacije sele iz jedne priče u drugu, rezultat je upravo tog rada u fabrici - objasnila je Bojana Denić, prevoditeljka dela, koja je ujedno osnovala izdavačku kuću Radni sto.

Ona je predstavila istorijski kontekst u kom je nastalo Brašovo stvaralaštvo. Njegova porodica vratila se u Istočni Berlin u isto vreme kada su se posle Drugog svetskog rata vratili i Bertold Breht i Ana Zegers. Sledi veliki ustanak radnika, 1953. godine, pa protest protiv sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj, 1968, i to postaje prelomna tačka i za samog Braša.

Foto:Wikipedia

Tomas Braš

Pre zatvora, izbačen je sa studija žurnalistike u Lajpcigu, zbog "vređanja vodećih ličnosti" sistema. Kao fabrički radnik radio je sve dok mu Helena Vajgel, upravnica Berlinskog ansambla i Brehtova supruga, nije pronašla posao u pozorišnoj arhivi.

Budući da nije mogao da objavljuje dela u NDR, Braš prelazi na Zapad 1976. godine, gde objavljuje prozu "Pre očeva umiru sinovi" i zbirku pesama "Lepi 27 septembar". Međutim, kako je istakla Bojana Denić, nijednog trenutka nije dozvolio da bude instrumentalizovan kao "disistent iz istočnog bloka".

Film Tomasa Braša "Anđeli od gvožđa" bio je 1981. u selekciji Kanskog festivala, a u njegovom poslednjem filmu "Putnik - Dobro došli u Nemačku", pored Tonija Kertisa igraju Džordž Tabori i Katarina Talbah, njegova životna saputnica.

Za zbirku poezije "Lepi 27. septembar" Krista Volf mu je 1987. dodelila Klajstovu nagradu, a sedam godina pre toga primio je nagradu lista "Frankfurter algemajne cajtung". Po motivima Brašove proze i poezije Andreas Klajnert je 2021. snimio film "Dragi Tomase".

- Dvadeset sedmi septembar kao datum vezan je za ponudu koju je Krista Volf dobila od nemačkog časopisa da zabeleži jedan običan dan u svom životu. Izabrala je 27. septembar i od tada svakog 27. septembra iz godine u godinu vodila je neku vrstu dnevnika, koja daje odličan pregled kulturne istorije Nemačke i cele Evrope. Braš 27. septembru posvećuje pesmu u kojoj navodi šta on sve nije uradio tog datuma, i po njoj zbirka dobija ime - kaže Bojana Denić.

Ono što, po njoj, karakteriše Brašovu poeziju i prozu, jeste strah od stagnacije i otuda njegovo kretanje u okviru iste knjige iz žanra u žanr - iz priče u dramsku formu, pa u poeziju, pa u labavi roman... Takođe, svi glasovi pružaju otpor, oni žele da odu, a istovremeno i da ostanu. Ne mogu da se "ugrade u sistem", ili, što bi Braš rekao, iznad njih je "zatvoreno nebo čelika".

Kritičarka Maša Tomanović, urednica u IK FMK knjige, istakla je da priče u zbirci "Pre očeva umiru sinovi", govore o odnosu sinova i očeva, odnosno autoriteta, ili još preciznije, o "muškarcima koji se sele iz fabrike u fabriku", bez jasnog određenja lokacija. Ti muškarci su u sukobu sa drugim muškarcima, sve vreme dominira osećaj raspadanja i sve vreme se glasovi pretapaju iz sećanja u dijalog, pa u opis, bez jasno povučenih granica.

Na srpski jezik dosad je, osim ove dve zbirke, objavljena i drama "Lovely Rita", u drugom tomu Antologije savremene nemačke drame (Zepter Book World, 2017).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!