ODA ODMETNIKU I SANJARU: Izložba "Zovite me nežnost", Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, posvećena Žaku Preveru, u KC Srbije u Parizu

M.Kralj

11. 03. 2024. u 17:09

NADAHNUTE plemenitim, nežnim i utopijskim stihovima Žaka Prevera (1900-1977), slike i skulpture Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića biće predstavljene u zemlji francuskog pesničkog velikana. Njihova postavka "Zovite me nežnost" u Kulturnom centru Srbije u Parizu, trajaće od četvrtka, 14. marta, pa do 7. aprila.

ОДА ОДМЕТНИКУ И САЊАРУ: Изложба Зовите ме нежност, Миљана Стевановића и Радета Мутаповића, посвећена Жаку Преверу, у КЦ Србије у Паризу

Zmija, Rade Mutapović, Foto Galerija Štab

Baš kao Preverova poezija, ovi radovi poseduju oštroumnost i britkost ideje, ali i taktilnost i čulnost, neophodnu za izgradnju jednog boljeg i lepšeg sveta koji temelji svoje postojanje na utopijskoj strukturi, tvrdi istoričarka umetnosti Ana Kršljanin, kustos ove izložbe u produkciji Galerije Štab iz Beograda.

Umetnici se ovim svojim delima, zasnovanim na istraživanju veze vizuelnog i poetskog, vraćaju u onaj romantični gotovo zaboravljeni način življenja i stvaranja, smatra Kršljaninova:

- Pored brojnih tema koje Prever obrađuje kroz svoju poeziju, primetno je da njegovo stvaralaštvo obeležava posebna ljubav prema prirodi. Ona je izvorište lepote, beskrajno u svojoj veličini i oblicima gotovo jedinstveno mističko, spiritualno sklonište - hram. Tako Miljan Stevanović klasičnim pristupom štafelajnoj slici velikog formata obrađuje jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti - pejzaž.

Foto Galerija Štab

Slika Miljana Stevanovića

Jezikom lirske apstrakcije Stevanovićevih slika, objašnjava istoričarka umetnosti, prenosi emocije i senzacije kroz pročišćene, nereprezentativne predele koji poseduju izuzetnu poetsku vrednost u svom izrazu:

- On primat daje nežnom koloritu i bezbrojnim, strpljivo nizanim bojenim akcentima i kratkim potezima kojima gradi makro sliku. Njegov rad poseduje taktiku građenja koja istovremeno predstavlja prirodu kao ceo univerzum, ali i kao samo jednu njegovu česticu.

Dok sam slikar, o čitavom procesu traganja za onom niti koja njegove i radove Radeta Mutapovića, spaja sa francuskim poetom, kaže:

- Utopija se pretvara u metaforički vrt, idealizovanog postojanja, u kojem se odražava delikatna ravnoteža prirode. Kao što je Prever uhvatio suptilnost postojanja u svojim stihovima, naše utopijsko istraživanje otkriva svet gde mogućnosti odražavaju najdublje aspiracije.

Skulpture koje definišu stvaralaštvo Radeta Mutapovića, ističe Kršljaninova, bude pažnju posmatrača širokim spektrom formi, materijala i volumena kojima se umetnik sa podjednakom lakoćom i veštinom predstavlja:

- On obuhvata rad u klasičnim materijalima poput drveta i bronze ali i potpuno savremene tehnike izražavanja kao što su guma, poliester i novi materijali. Mutapović se prvenstveno u svom stvaralaštvu bavi nastupajućom modifikacijom izgleda raznih životinjsih vrsta. Kako se kroz Preverovu poeziju životinje javljaju kao svojevrsni simboli tako u Mutapovićem stvaralaštvu u okvirima izložbe "Zovite me nežnost" simbolika zauzima značajno mesto.

Motivi Preverove poezije koji se pojavljuju u delima dvojice umetnika su istovremeno i bezazlene, i divlje, snažne simbolike i ukazuju na večno suprotstavljene strane - dobro i zlo, iskušenje i zabranjeno voće, ističe su u najavi izložbe, čiji kustos Ana Kršljanin, zaključuje:

- Kontekst koji nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti, ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)