UVERLJIV PRIKAZ SVETA: Nagrada "Zlatni suncokret" uručena Igoru Marojeviću za delo "Granična stanja"

D. Bt.

03. 03. 2024. u 05:00

UGLEDNA nagrada "Zlatni suncokret", koju dodeljuje kom­panija "Vital", juče je na svečanosti u skadarlij­skoj kafani "Tri šešira" uručena Igoru Marojevi­ću (1968) za zbirku priča "Granična stanja", u izdanju "Derete".

УВЕРЉИВ ПРИКАЗ СВЕТА: Награда Златни сунцокрет уручена Игору Маројевићу за дело Гранична стања

Igor Marojević i članovi žirija, Foto Z. Jovanović

U žiriju su bili Mili­ca Vučković, Dragan Jova­nović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), koji je pročitao obrazloženje, u kome se navodi:

- Marojevićeva knjiga izdvaja se zbog uverljivog prikaza savremenosti, la­koće pripovedanja, osobe­ne duhovitosti i ironije. Pred nama je zrelo knji­ževno delo, lucidno, sna­žno, privlačno i samosve­sno. Glavni junak priča je intelektualac, onaj ostva­reni, ili onaj u pokušaju. U prvoj priči je piščev dvojnik, pisac koji putuje iz Barselone za Beograd preko Nemačke. U drugoj vizuelni umetnik u pose­ti gej prijatelju u Istri. U trećoj "pozitivac" koji iz Beograda beži u Crnu Goru, a u četvrtoj beograd­ski novinar koji učestvuje u antiratnoj konferenciji u Sarajevu. U petoj priči to je junak albansko-srpskog porekla sa teško prihva­tljivom ambicijom da po­stane slikar.

(Ne)velike ambicije koje vode junake u granična stanja koja nasta­ju kao proizvod delovanja tragikomičnih ostataka ideologija i mimikrije moći, u senci velikih zbi­vanja kao što je pandemija kovida.

Napominjući da mu je po­sebno i intimno draga ova nagrada koju dodeljuje fa­brika u kojoj je radio njegov pokojni otac, slavodobit­nik je rekao:

- Ne samo da je bio ruko­vodilac rafinerije "Vi­tala", nego je stoga, krajem šezdesetih i počecima sedamdesetih naša mala porodica živela u garso­njeri kod uljare. A kada se posle mene rodila i se­stra, stan u Save Kovačevi­ća je otac, kada je odlučio da promeni posao i prebi­valište, vratio fabrici i gradu Vrbasu. Posredi je mesto u kojem sam naučio da čitam i pi­šem, a taj proces je u okviru mojih skromnih moguć­nosti dobio posebnu zrelost baš ovom knjigom.

Foto Z. Jovanović

Ističu­ći kako se, možda zbog prerane smrti oca Radoja Marojevića u 41. go­dini, u prozi mnogo više bavio likom majke, o čemu svedoči i naslov njegovog romana "Majčina ruka", Marojević je rekao:

- "Granična stanja" su pr­va knjiga u kojoj na odluč­niji način protagonizam dajem figuri oca, u dva od pet narativa. Možda je sto­ga prirodno da se književ­ni otac na način koji nas je ovde okupio vrati u Vr­bas. Ono što bih na kraju dodao, svakako je tačnije od mene izrazio srpsko- nemački pesnik, prevo­dilac i novinar Dra­goslav Dedović, koga citiram:

"Zabavna mi je činjenica da je Igor jedini od dosadašnjih 28 dobitnika koji je rođen baš u Vrbasu. "Zlatni sunco­kret" se vraća kući.

Nagradu je uručio Mihailo Cerovac, generalni direktor "Vitala".

Do odluke većinom glasova

ZA nagrađenu knjigu glasali su Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov, dok se Milica Vučković opredelila za roman "Večeras padaš sam" Vladana Krečkovića, u izdanju "Enklave". U najužem izboru bili su i pesnička knjiga "Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje, romani "Aperkat" Maje Iskre i "Vila fazanka" Bojana Krivokapića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?