NOS KAO CENTAR SVEMIRA: Izložba slika Joškina Šiljana i skulptura Aleksandra Stanojevića Kempe u KC Srbije u Parizu

M.Kralj

20. 02. 2024. u 16:42

ZA razliku od očiju, okarakterisanih kao "prozor duše", nos zauzima upadljivu ali i problematičnu poziciju kroz istoriju tipizacije i karakterizacije različitih ljudskih rasa (grčki, jevrejski, afrički), navika, klasnih pripadnosti i društvenih vrednosti aristokratski, seljački, prćasti, kukasti), ističe istoričarka umetnosti Aleksandra Lazar, povodom izložbe slika Joškina Šiljana i skulptura Aleksandra Stanojevića Kempe, nazvane upravo "Le nez - Nos", koja će biti otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu u četvrtak, 22. februara, u 19 časova.

НОС КАО ЦЕНТАР СВЕМИРА: Изложба слика Јошкина Шиљана и скулптура Александра Станојевића Кемпе у КЦ Србије у Паризу

Foto Galerija Štab

- Izložba je omaž galskoj i srpskoj kulturi, oprečnim i problematičnim lokalnim i regionalnim metaforama, tribalnim kulturama i tribalizmu u umetnosti, ali i diskurzivnoj konstrukciji identiteta. Koristeći nos kao centar svemira, umetnici Joškin Šiljan i Aleksandar Stanojević Kempa nastavljaju dugu umetničku tradiciju društvene satire kroz tipizacije osobenosti, navika, pripadnosti i društvenih vrednosti - piše u katalogu Lazareva, koja će uz Natali Beljanski, direktorku KC Srbije u Parizu, otvoriti postavku.

Foto Galerija Štab

Nosati napred ostali stoj, Joškin Šiljan

Prema mišljenju ove kustoskinje novi ciklusi Šiljana i Kempe su svojevrsni omaž radu slavnog Alberta Đakometija, koji je nos koristio kao polaznu tačku za svež pogled na ulogu satire i metafore:

- Oba umetnika poseduju ekspresivnost i karikaturalnost izraza koji je dodatno obogaćen duhovitošću i shvatanju kreativnog procesa stvaranja kao igre. Kempine skulpture su totemskog karaktera, monohromne i dominantne, rađene od svakodnevnih predmeta i recikliranih materijala, obložene papir mašeom. Šiljan svoje ideje predstavlja radovima velikog formata gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima i asocijativnim formama predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

U "kavezu" okolnosti

VIZUELNA komunikacija Šiljana i Kempe savršeno je usklađena vremenu u kome govorimo slikom, pišemo emodžijima, i gde se paganske skulpture susreću sa kubističkim formama i savremenim selfijima, filterima i smajlijima na antropološki fascinantan način - piše Aleksandra Lazar. - Koristeći elemente igračke i igre oni komentarišu anksioznost današnjeg vremena, po mnogo čemu sličnom periodu u kom je nastao Đakometijev Nos (Le Nez, 1947-1968), koji duhovitošću i svedenošću forme ispituje limitacije ljudskog karaktera smeštenog u "kavez" okolnosti ili slučaja.

Obojica umetnika koja se ovom izložbom predstavljaju kulturnoj javnosti Francuske, zahvaljujući angažmanu beogardske galerije "Štab", već imaju reputaciju na domaćoj i međunarodnoj sceni. Rođen 1953. godine u Pirotu kao Nebojša Stojković, Šiljan se slikarstvom aktivno bavi od 1987. i izlagao je u mnogim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji, regionu, i Evropi, i za svoja dela dobijao značajne nagrade. Živi i radi u Beogradu i Grdelici, a radovi mu se nalaze u značajnim muzejskim, kompanijskim i privatnim kolekcijama širom sveta.

Foto Galerija Štab

Preoblikovanje, Aleksandar Stanojević Kempa

Rođen 1992. godine u Paraćinu Aleksandar Stanojević Kempa je trenutno na master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je i diplomirao, nakon čega se usavršavao u Austriji i Španiji. Do sada je imao 15 samostalnih izložbi i učestvovao je na mnogim grupnim izložbama.

Nove mogućnosti za domaće autore

NA inicijativu Ministarstva kulture naše privatne galerije uključile su se odnedavno u programe Kulturnom centru Srbije u Parizu, o čemu Marko Brun, osnivač i direktor galerije "Štab", kaže:

- Privatne galerije jesu istinski nosioci savremenih trendova i kretanja u umetnosti, pa će ovakvi poduhvati i prilike za predstavljanje naših umetnika u inostranstvu donositi nove mogućnosti za umrežavanje i priključivanje svetskim tokovima koji nastaju i plasiraju se u najvećim centrima umetnosti, kao što je Pariz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove