UMETNIČKA STRANA SVAKODNEVICE: Izložba skulptura Strahinje Zoćevića i Ane Kocić u galeriji "Dimenzija"

M.A.K.

12. 02. 2024. u 17:52

UMETNIČKA grupa "Dimenzija" otpočinje ovogodišnji izlagački program u istoimenoj galeriji, specijalizovanoj za predstavljanje vajarskih ostvarenja, izložbom skulptura Strahinje Zoćevića i Ane Kocić, koja će biti otvorena do 8. marta.

УМЕТНИЧКА СТРАНА СВАКОДНЕВИЦЕ: Изложба скулптура Страхиње Зоћевића и Ане Коцић у галерији Димензија

Bomombona, Strahinja Zoćević, Foto promo

Pored postavki u svom matičnom prostoru u Čumićevom sokačetu, Beogradskog dizajn distrikta, ova umetnička grupa realizuje svoje programe i u drugim galerijama, u zemlji i inostranstvu.

Autor aktuelne izložbe je istoričarka umetnosti Jelena Balević, a u tekstu najave između ostalog piše:

- Koristeći se klasičnim skulptorskim materijalima, Zoćević sprovodi svojevrsnu umetničku revitalizaciju upotrebnih predmeta iz svakodnevice, koje koristi kao polazište za novi rad. Rekreirajući prepoznatljive objekte - artefakte hiperprodukcije potrošačkog društva - u kamenu, gipsu, drvetu, terakoti i raznim veštačkim materijalima, autor im dodaje novu konotaciju i jedinstvenu estetsku vrednost, trajno ih transformišući u umetnička dela.

Foto promo

Socijalna inteligencija, Ana Kocić

S druge strane, kako se ističe, Ana Kocić izmešta gotove predmete iz postojećeg okruženja, poput redi mejda, vešto menjajući kontekst u kome se pomenuti nalaze:

- Njenom vajarskom intervencijom te poigravanjem sa datošću materijala, teksturama i koloritom, umetnica generiše jedan sasvim nov sadržaj, osobene narativne vrednosti, često referišući na važna univerzalna pitanja današnjice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima