OPTIMIZAM, TOLERANCIJA I SAOSEĆANJE: Izložba 14 srpskih umetnika u Kulturnom centru Srbije u Parizu o svetu koji je postao ružan i star

Jedinstveni glas – tematski je naslov multimedijalne izložbe radova autora različitih generacija koji stvaraju u Beogradu i Parizu, izložene u Kulturnom centru Srbije u glavnom gradu Francuske.

ОПТИМИЗАМ, ТОЛЕРАНЦИЈА И САОСЕЋАЊЕ: Изложба 14 српских уметника у Културном центру Србије у Паризу о свету који је постао ружан и стар

Foto: Goran Čvorović

- Kroz različite medije i tematske celine radovi nas suočavaju sa našom realnošću, prevazilazeći oblast umetnosti i tiču se tema kojima je čovečanstvo danas okupirano – objasnila je koncept istoričarka umetnosti i kustos Ksenija Marinković, vlasnica beogradske galerije "Iks Vitamin" koja je zajedno s Kulturnim centrom organizovala ovu postavku.

Svet postaje star i ružan, vidljiva je poruka s jednog od rada. Pa opet, umetnici svojim postupcima podstiču optimizam, toleranciju i saosećanje kao zagubljena opšta mesta ljudskog roda. 

- U nameri da stvorimo pravedniji i u svakom smislu bolji ambijent, moramo biti sposobni da čujemo i razumemo višeglasje koje do nas dopire i da pronađemo način da kreiramo harmoniju kojoj težimo – poručila je Marinkovićeva.

Poetike i načini izražavanja umetnika su različiti, ali ovi lični modeli, subjektivni prilazi i autonomne koncepcije, kroz posmatranje aktuelnih planetarnih događanja, stvaraju artističko saglasje u pozivu da se prevaziđu mračni porivi moći.

- Izabrali smo umetnike čiji su glasovi dominirali u određenim sferama kojima se bavi ova izložba. Svi izloženi radovi se bave aktuelnim pozicijama i društvenim i kulturološkim transformacijama koje se reflktuju kroz savremenu umetnost – naglasio je istoričar umetnosti i jedan od kustosa ove izložbe Brajan Vojinović.

Veliko interesovanje publike na vernisažu pokazalo je da je tema pogodila u srž preispitivanja saveremenog čoveka.

Jedinstvena interakcija sa publikom događala se u psihološkom razotkrivanju na triptihu Jelene Jelače "Istina se oblikuje u tami" na kome dominira mnoštvo koloritnih likova. "Osetljivi rod" Milorada Miće Stajčića upućuje na jaje koje hoda i čiji pol samo nagađamo.

Pažnju su privukla i istraživanja u tamnim valerima Edite Kadirić, mitska tematologija u savremenoj upotrebi na gozbi ljubavi Nikole Dimitrovića, razgovor sa suncem u zen-pozi Lole Petrović i intimistički izvajana glava u kojoj se Maja Rakočević Cvijanov bavi odrđenom vrstom isceljenja i čišćenjem kroz suze.

- Suze su od srebra jer želim da prikažem dragocenost plakanja kao oslobađanje od bola, tuge i negativnosti – kaže za "Novosti" autorka skulpture "Sve suze".

Pored ovih šest autora koji su bili prisutni na otvaranju izložbe, veoma zapaženo su se na postavci u koncepcijski zaokruženoj celini predstavili i Andrea Dramićanin, Sonja Gajić, Jovana Ilić, Zdravko Joksimović, Irena Kovač, Nikola Marković, Mihael Milunović koji priziva stvaranje za srećniju budućnost i Marina Marković s "Prazninom" u kojoj uz snimak ultrazvuka stoji višeznačenjska poruka: "Ko ti je rekao da je to tvoj izbor?".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!