PREMIJERA "DVE BRANKOVE KOZARE" ZA DAN DRŽAVNOSTI: Dokumentarno-igrani film u produkciji Muzeja žrtava genocida režirao Ivica Vidanovićvi

V.C.S.

22. 01. 2024. u 15:46

MUZEJ žrtava genocida najavio je na svom "fejsbuk" profilu treći dokumentarno-igrani film nastao u sopstvenoj produkciji pod naslovom "Dve Brankove Kozare". Film je posvećen tragičnom stradanju desetina hiljada nedužnih pripadnika srpskog naroda, civila, u velikoj hrvatsko-nemačkoj ofanzivi na Kozaru, u leto 1942. godine.

ПРЕМИЈЕРА ДВЕ БРАНКОВЕ КОЗАРЕ ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ: Документарно-играни филм у продукцији Музеја жртава геноцида режирао Ивица Видановићви

Foto: Muzej žrtava genocida

Reditelj filma je Ivica Vidanović, scenario potpisuje Božidar Knežević, a stručni konsultant pri izradi filma bio je kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida genocida Bojan Arbutina.

Sredstva za realizaciju u potpunosti je obezbedila Fondacija Muzeja žrtava genocida, na čelu sa upraviteljem Stankom Debeljakovićem.

Film će premijerno biti prikazan u MTS dvorani, uoči obeležavanja Dana državnosti Srbije, a povodom proslave tog praznika.

"Dve Brankove Kozare", kako za "Novosti" objašnjava Bojan Arbutina, u fokusu imaju čoveka u dečačkim i staračkim danima, koji je preživeo kozaračku ofanzivu 1942.

Foto: Muzej žrtava genocida

Scene iz filma

- Suočavajući se sa stradalničkom prošlošću, a šetajući šumama Kozare, stari Branko se priseća svojih strahova i patnji, svoga detinjstva i borbe za život u tim nemilosrdnim vremenima. Priča o Branku jeste univerzalna priča o čoveku koji pronalazi načine da sačuva život. To je priča o detetu koje je, ne svojom voljom, završilo u vrtlogu najstravičnijih zločina počinjenih nad njegovim narodom u viševekovnoj istoriji, i priča o teretu sa kojim je izrastao i koji nosi do staračkih dana - kaže Arbutina.

U ovom dokumentarno-igranom filmu gledaoci će imati priliku da vide i segmente iz "Slikopisa Nezavisne Države Hrvatske", koji su do sada izlagani samo na izložbi Muzeja žrtava genocida pod nazivom "KOZARA 1942".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)