ORIGINALNI "DNEVNIK" I SANTA MARIA: Matica srpska objavila dva velika dela Laze Kostića

J. S.

19. 01. 2024. u 13:14

POD okriljem svoje edicije "Faksimil", a u okviru svog Rukopisnog odeljenja, Matica srpska u Novom Sadu objavila je knjigu "Laza Kostić: Dnevnik snova i Santa Maria della Salute rukopisi" priređivača dr Srđana Orsića.

ОРИГИНАЛНИ ДНЕВНИК И SANTA MARIA: Матица српска објавила два велика дела Лазе Костића

Matica srpska

Kao prva knjiga novopokrenute edicije "Faksimil", ovo izdanje dela Laze Kostića donosi, pre svega, originalne rukopise antologijske pesme Santa Maria della Salute i piščevog Dnevnika snova, koji nikada do sada nisu objavljeni u celosti u okviru jedne publikacije.

- Knjiga na 118 stranica, podeljena je na dve celine i sadrži i najrelevantnije stranice o faksimilima ova dva dela, ali i nameru da se kontekst ovih dela u 21. veku osvetli i iz ugla koji se učinio do sada nedovoljno sagledanim, a opet i te kako relevantnim za razumevanje stvaralačkog procesa nastanka najlepše pesme ispevane do sada na srpskom jeziku - navode u Matici srpskoj.

Tom segmentu posla priključeni su i vizuelni prilozi koji rečito svedoče o skrajnutim stazama razumevanja ove veličanstvene pesničke tvorevine, kojima se zatvara priča o Lazaru Kostiću i Jeleni Dunđerski.

Štampanje ove knjige omogućili su Grad Novi Sad, Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)