FESTIVAL "KUSTENDORF": Stiže reditelj "Gomore" Mateo Garone (FOTO/VIDEO)

Dušan Cakić

16. 01. 2024. u 14:40

MEĐUNARODNI filmski festival "Kustendorf" u 17. izdanju će biti održan od 23. do 27. januara u Drvengradu, a svetski reditelj Mateo Garone će biti glavni gost i primiti nagradu "Drvo života", najavio je danas Emir Kusturica u pres-sali Vlade Srbije u Beogradu.

ФЕСТИВАЛ КУСТЕНДОРФ: Стиже редитељ Гоморе Матео Гароне (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Dragan Milovanović

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa naći će se 17 filmova. Za predstojeći Kustendorf prijavljeno je ukupno 536 kratkometražnih filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.

Foto: Dragan Milovanović

Emir je naveo da ove godine neće biti muzičkog dela programa zbog restrikcija, ali da će ga sledeće godine preformulisati.

- Filmovi se prave iz egzistencijalnog razloga, a ne da bi predstavljali reditelja ili glumce. Propaganda i autocenzura su se udružile i važni su samo projekti. Gradili smo da bismo održavali festivale i da se borimo protiv prostaštva koje dolazi sa TV kanala - rekao je Kusturica.

Foto: Dragan Milovanović

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je da je "Kustendorf" postao jedan od najvažnijih regionalnih filmskih festivala.

- Otkrivanje mladih autora je specifično za ovaj festival. Biće prikazan i jedan srpski film i to nam je najbolji dokaz da kada država ulaže u kinematografiju, to se i isplati. Borićemo se da festival opstane i da dogodine proslavi svoj osamnaesti rođendan - rekla je Gojkovićeva.

Foto: Dragan Milovanović

Kusturica je istakao da je glavni gost festivala proslavljeni filmski autor Mateo Garone, reditelj ostvarenja "Gomora" (2008), "Pinokio" (2019), "Dogman" (2018), "Rijaliti" (2012), a na "Kustendorf" stiže sa svojim novim filmom "Ja, kapetan" (2023), sa kojim je osvojio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji.

Detaljnije pogledajte u videu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu