DVA VEKA BRANKA RADIČEVIĆA: U ovoj godini Srbija slavi jubilej velikog pesnika (FOTO)

J. S.

10. 01. 2024. u 17:44

NA sednici Organizacionog odbora za obeležavanje velikog jubileja - 200 godina od rođenja Branka Radičevića - danas je u Novom Sadu podržana je inicijativa Karlovačke gimnazije za obeležavanje ovog važnog datuma za srpsku kulturu.

ДВА ВЕКА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА: У овој години Србија слави  јубилеј великог песника (ФОТО)

Priv.arhiva

Oformljen je i Odbor u čijem radu učestvuju predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija kulture, Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Brankovog kola i Vukove zadužbine.

-Okupili smo se da utvrdimo program ovog važnog jubileja, imajući u vidu Brankov značaj za našu književnost, umetnost i njegov veliki simbolički značaj za naš narod - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je i predsednik Organizacionog odbora.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je plan da 2024. godina bude posvećena sećanju na Branka ne samo u Sremskim Karlovcima već i u celoj Srbiji kako bismo se podsetili na veliko Brankovo delo.

FOTO: Pokrajinska vlada

Branko Radičević, uz Lazu Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja najznačajniji je  pesnik srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u Brankovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Ove godine biće po prvi put uređena staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom