FAJTER SA ČUBURE: Podsećanje na Milana Oklopdžića, zaboravljenog kultnog pisca

D. Bogutović

05. 01. 2024. u 14:15

U NOVOM broju časopisa "Savremenik", koji postoji od 1955, a od 1992. objavljuje ga "Apostrof", čiji je glavni urednik Srba Ignjatović, izdvajaju se prilozi posvećeni Milanu Oklopdžiću (1948-2007), zaboravljenom kultnom piscu, "fajteru sa Čubure", kako je nazivan.

ФАЈТЕР СА ЧУБУРЕ: Подсећање на Милана Оклопџића, заборављеног култног писца

Milan Oklopdžić, Foto Privatna arhiva, iz knjige A. Đuričića "Čuvarkuće"

Prisećajući se dugogodišnjih druženja i razgovora sa Mikom Oklopom, što mu je bio prepoznatljivi nadimak, i to još od zajedničkog služenja vojnog roka u Dubravi kod Tuzle, pisac Dragan Stanišić, beleži:

- Svake nedelje u emisiji na radiju Momo Kapor je hvalio njegov debitantski roman CA. blues ("Kalifornijski bluz", 1981), koji je doživeo nezapamćenu popularnost. Za kratko vreme prodat je u 100.000 primeraka, nezvanično i 120.000, što je bilo nezabeleženo u našoj savremenoj beletristici. Kulturni poslenici, dotad nazivani branioci urbanog mentaliteta, ostali su nemi. Prisustvovali smo masovnom izdajstvu sopstvene mladosti i muzike koja je bila neraskidivi deo uspomene mnogih generacija. Tek poneki intervju. I kao što to često biva kod nas, ogromni tiraž piscu nikada neće biti oprošten.

Sledeće godine objavio je odličan savremeni roman "Video" o muzičarima, glumcima i kamermanima, koji su stasavali na vrelom prestoničkom asfaltu. Kritičari su delo hladno dočekali, izgovarajući se kako "nije dostiglo književni kvalitet prethodnog romana". Slično su prošli i sledeći romani "Metro" i Horseless. Tako je doživeo sudbinu umetnika koju mu je predvideo Borislav Mihajlović Mihiz, u jednom prijateljskom razgovoru, u kancelariji na vrhu Ateljea 212: "Sad te hvale, kasnije će da te muče". Znao je prepredeni lisac da mu popularnost debitantske knjige nikada neće biti oproštena.

U čuvenoj knjižari sa Kalajićem, Vlajčićem , Dolencom i Kaporom, Foto: Privatna arhiva, iz knjige A. Đuričića "Čuvarkuće"

Rođeni Čuburac, Oklopdžić je posle završene dramaturgije u Beogradu, kao Fulbrajtov stipendista, magistrirao u Kaliforniji, uz čuvenog dramskog pisca i glumca Sema Šeparda, a zatim se vratio u našu prestonicu. Marta 1992. sa porodicom se iselio u Ameriku, gde je i umro od posledica srčanog udara, tek što je zakoračio u 59. godinu života.

Igrom sudbine Oklopdžić je ušao u književnost kao jedan od glavnih junaka romana "Čubura, negde u Kaliforniji" Svetozara Vlajkovića (1938). Roman je dat u vidu prepiske dva prijatelja, od kojih jedan boravi u Kaliforniji, bavi se pozorištem i druži sa uglednim "facama", a to je - Mika Oklop, dok drugi u Beogradu tone u depresiju, u kome se može prepoznati sam autor. Odgovarajući na pitanja u čemu je tajna popularnosti romana CA. blues, Dušan Cicvara ističe:

- Tajna prvo leži u činjenici što pisac rođen na čuburskom asfaltu i tokom boravka u Kaliforniji, nije menjao sopstveni životni stil: džez, dop, slobodna ljubav. Drugo, pisac se čitaocima obraćao direktno, ispovedno, sa nekom mešavinom cinizma, sarkazma, i specifičnog beogradskog humora, svojstvenom mnogo više Ircima i Englezima, nego Amerima. I u kasnijim romanima obožavao je otkačene, specifične, autentične karaktere, ljude koji iskaču iz koloseka i čije životne priče ne mogu da se izmaštaju.

Foto promo

Bio je simbol slobode, različitosti, neustrašivosti, čovek koji diše ono što piše.

Fizički odlazak nekog umetnika samo pojačava sećanje i stimuliše naše pamćenje da se ne zaboravi na dela koja su stvarali pisci poput Mike Oklopa. On je u prozi išao ispred svog vremena i učinio je bitnom za naše živote, zaključio je Cicvara.

Moje ime je Džoni Voker

MNOGE rečenice iz Oklopdžićevog "Kalifornijskog bluza", postale su deo svakodnevice, poput: "Moje ime je Džoni Voker. Izgovara se isto kao što se pije". Ili: "Ja ne izvlačim nikog iz depresije. Ne mešam se nikome u privatan život jer mi je rečeno da se držim podalje i od svog sopstvenog". Citirala se i ova rečenica: "Isuviše sam lak za težak posao, isuviše težak za lak posao, i isuviše seksi za noćni posao".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove