UNELA SVETLOST U UMETNOST RIMA: Međunarodna izložba "Nove tendencije `60" predstavlja u SKC-u krug u kome je stvarala Mira Brtka (1930- 2014)

M. Kralj

12. 12. 2023. u 17:49

OPUS naše slikarke, vajarke, kostimografkinje, modnog kreatora, animatorke, rediteljke - Mire Brtke (1930-2014) je most između srpske i italijanske kulture, o čemu bi trebalo da posvedoči i izložba "Nove tendencije `60", u beogradskom Studentskom kulturnom centru.

УНЕЛА СВЕТЛОСТ У УМЕТНОСТ РИМА: Међународна изложба Нове тенденције `60 представља у СКЦ-у круг у коме је стварала Мира Бртка (1930- 2014)

Mira Brtka i članovi grupe "Iluminejšn" u Rimu, foto promo

Reč je o postavci koja je svojevrsni omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka, a na kojoj je, uz Brtku, svoj trag ostavila i naša Milena Čubraković. Uzvratno, Brtkina retrospektiva biće održana dogodine u Nacionalnoj galeriji savremene i moderne umetnosti u Rimu.

- Preko Mire Brtke smo imali živog predstavnika koji je dao doprinos izuzetno važnim tokovima na svetskoj umetničkoj sceni, a to ćemo imati prilike da vidimo na izložbi "Nove tendencije `60" - istakao je na konferernciji za medije Radovana Jokića, pomoćnika ministra kulture za savremeno stvaralaštvo.

Donela slobodarski duh

ŠEZDESETIH godina Mira je došla u Rim sa svojim slobodarskim duhom, iz jugoslovenske sredine u kojoj su žene već imale ozbiljnu ulogu, dok su u Italiju tek 1963. stekle pravo da budu sudije - rekla je profesorka Dragana Broz. - Tako da ona svojim idejama nije imala uticaj samo na tamošnju umetnost, nego i na društvenu aktivnost.

Pored njega o značaju umetničkih zbivanja u Italiji, kojima je doprinela i naša autorka, govrili su i Frančeska Kalamara, zamenica direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Miroslav Rodić, predsednik UO Fondacije "Mira Brtka", kao i predstavnici Naučnog saveta - profesor Franko Purini (predsednik), dr Ludovika Rosi Purini, dr Anđelo Bukareli i profesor Dragana Broz, predavač na Univerzitetu UNINT u Rimu.

- Mira Brtka je unela svetlost u umetnost Rima koja pedesetih i šezdesetih nije postojala i otvorila je novu dimenziju koju su mnogi rimski umetnici prihvatili i priklonili se apstraktnom slikarstvu - istakao je profesor Purini, čuveni italijanski arhitekta, koji je održao i predavanje studentima i kolegama na beogradskom Arhitektonskom fakultetu.

Prema njegovom mišljenju, na rimskoj sceni Brtka je izvršila i veliki uticaj tokom transformacije realistične umetničke predstave u apstraktnu, sa izobiljem boja, ali je u slikarstvo unela konceptualnu umetnosti. Kako je naglasila Ludovika Rosi Purini, večerašnja izložba pokazaće velike ideje koje su postojala u Rimu šezdesetih i sedamdesetih godina, kada su postojale velike umetničke strasti.

- Srpska i italijanska kultura su veoma različite, ali imaju zajedničkih tačaka, za šta je primer i umetnost Mire Brtke - tvrdi istoričar umetnosti dr Anđelo Bukareli. - Ona je došla u Rim šezdesetih, kada je jedna grupa umetnika tragala za novim umetničkim izrazom. Bio sam svedok tog vremena, i poznavao mnoge umetnike, ne i Brtku, ali sam njen rad upoznao poslednjih godina. Radimo na tome da odnesemo njenu retrospektivnu izložbu sledeće godine u Rim.

Izlagači iz celog sveta

NA postavci će uz dela Brtke i naše Milene Čubraković biti i radovi autora kao što su Nobuja Abe i Šu Takahaši iz Japana, Aldo Šmid, Bruno Konte, Paolo Pateli i Antonio Frankini iz Italije. Beogradska publika će se upoznati i sa Genđajem Kaspačijem iz Turske i Maršom Hafif iz Amerike.

A predstavljanje rimske scene šezdesetih,  u beogradskom SKC, zapravo je rekonstrukcija tri važne izložbe toga doba - Gencay, Brtka, Franchini (Rim, 1964. godine), Forme presenti ("Prisutne forme" iz 1965. takođe u Rimu), i Illumination (Trento, 1967).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo