JUBILEJ BATE MIHAILOVIĆA U PANČEVU: Posle SANU, vek rođenja slikara i akademika obeležiće galerija sa njegovim imenom

M.A.K.

07. 12. 2023. u 14:46

FINALE jubileja, stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihailovića (1923-2011), predstavlja izložba u galeriji koja nosi njegovo ime, u rodnom Pančevu, a biće otvorena u petak 8. decembra u 19 časova.

ЈУБИЛЕЈ БАТЕ МИХАИЛОВИЋА У ПАНЧЕВУ: После САНУ, век рођења сликара и академика обележиће галерија са његовим именом

Foto promo

Tako će prostor, za života ovog međunarodno priznatog slikara i akademika, zamišljen da izlaže njegovu baštinu, prvi put ugostiti slike ovog autora, i to one nastale u Parizu pedesetih godina 20. veka.

Postavka je organizovana u saradnji sa Galerijom "Rima" prevashodno predstavlja najznačajniji segment slikarevog opusa, nastalog pod okriljem "apstraktnog pejzaža".
- Dela u kombinovanoj tehnici na papiru, "likovne elaboracije", koje će biti prikazane u pančevačkoj galeriji 8. decembra, nisu zasebno problematizovana na potonjoj izložbi, te će poštovaoci Batinog stvaralaštva imati priliku da se bliže upoznaju s ovim poetskim artikulacijama snažnog ekspresivnog karaktera kakav je bio Mihailovićev - ističe istoričarka umetnosti Sofija Milenković. - Posetioci će na izložbi imati priliku da vide i pojedina dela nastala neposredno po Mihailovićevom preseljenju u Pariz 1952.  Među njima će se naći i jedno ulje na platnu pod nazivom "Imaginarni pejzaž", kojim će, zajedno s druge dve "Kompozicije" s početka pedesetih godina 20. veka, hronološki i asocijativnim putem biti ukazano na transformativni period umetnikovog slikarskog jezika, koji se proteže od geometrijskih asocijativnih oblika do potpunog lirskog rastakanja forme oličenog u "Kompozicijama".
Publika će imati priliku da pogleda film o stvaralaštvu umetnika, u režiji Milorada Mike Stankovića, iz produkcije "Panfilma", koja je radila u sklopu Kulturnog centra Pančeva.Vek Bate Mihailovića, prethodno je obeležen izložbom u Galeriji SANU i luksuznom monografijom, koju je objavila "Rima".
Ovo kapitalno izdanje posvećeno Mihailovićevom životu i stvaralaštvu čine studije troje istoričara umetnosti dr Lidije Merenik, dr Ješe Denegrija i Marije S. Đorđević.  Pored ovih studija i obimne biografije umetnika, knjiga pruža uvid u dragocenu dokumentarnu građu: fotografije, pisma, naslovnice kataloga, pozivnice i plakate sa samostalnih i kolektivnih nastupa, knjige i stručne časopise od značaja za tumačenje Mihailovićevog dela.
Reprodukovana umetnička dela, ukupno 233, naslikana su u vremenskom rasponu od 1947. godine do 1998. godine, i većinski potiču iz umetnikove porodične zaostavštine, ali i muzejskih institucija (Muzej savremene umetnosti, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Muzej savremene umetnosti iz Skoplja, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Muzej Cepter) kao i iz relevantnih privatnih kolekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove