DODELOM NAGRADA OTVORENA IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA NA 56. KONKURSU "NOVOSTI": "Pjer" brani karakter i umetnost karikature

Marina Mirković

05. 12. 2023. u 19:10

VRAĆA li nam se karikatura na velika vrata? Ne, karikatura nikada nije ni odlazila zahvaljujući ovogodišnjim laureatima i njihovim kolegama, plejadi karikaturista koje je ovaj naš prostor iznedrio.

ДОДЕЛОМ НАГРАДА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НАЈБОЉИХ РАДОВА НА 56. КОНКУРСУ НОВОСТИ: Пјер брани карактер и уметност карикатуре

Foto N. Skenderija

Ovo se zapitao, i ovim rečima na svoje pitanje odgovorio, urednik i šef Deska u "Večernjim novostima" Vladan Samardžić, koji je u Galeriji RTS - "Klub" dodelio priznanja nagrađenima na 56. konkursu novinske karikature "Pjer".

- Iz godine u godinu karikatura je efektnija, zaoštrenija, prodornija - konstatovao je Samardžić. - Bila je i ostala autentičan prikaz društvenih i političkih tema. Karikatura je, a mi u "Večernjim novostima" to ponosno ističemo, svakodnevno u našem listu, na radost njegovog veličanstva - čitaoca. Negujući nagradu "Pjer" još od 1967. "Novosti" nastoje da ovaj jedinstven izraz predstave, sačuvaju i nagrade. A, jedinstven je zbog činjenica da je najmasovniji i najstariji na Balkanu, ali i da ga decenijama vrednuju najznačajnija imena naše umetnosti, kulturnog, društvenog i, uopšte javnog života.

Nagrade su autorima čiji su radovi ove godine proglašeni najboljima na najstarijem, najmasovnijem ali i najuglednijem konkursu za novinsku karikaturu (makar) na Balkanu, uručene u ambijentu izložbe koja obuhvata sve karikature koje su bile selektovane za žiriranje. Ista postavka, koju čini više od 120 radova, može se videti i u pratećem katalogu 56. konkursa "Pjer", koji je u digitalnoj formi dostupan i na sajtu "Novosti".

- "Pjer" za koji uvek mislim i rado govorim da je konkurs sa karakterom, i ove godine je "odbranio" taj svoj karakter i očuvao tematsku i likovnu raznovrsnost - rekao nam je ovogodišnji nosilac Zlatnog "Pjera" Jugoslav Vlahović, veteran konkursa "Novosti" koji je sinoć odneo kući petog svog "Pjera",trećeg zlatnog. - Postavka selektovanih radova kao i uvek odiše pozitivnim šarenilom, raznolikošću vizuelnih pristupa, ideja i motiva, što je prepoznatljiv koncept "Pjera".

Počast Križaniću

PROFESOR dr Milivoje Pavlović, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo i član Upravnog odbora RTS, rekao je:

- U ime RTS, koji nije samo elektronski medij već ima i svoje likovne galerije i niz drugih aktivnosti na likovnom planu, radujem se što "Novosti" tako dugo istrajavaju u negovanju karikature, kao tvorevine koja dragoceno provetrava naš javni prostor. Naša Galerija RTS će u idućoj godini imati program posvećen Pjeru Križaniću, pa ćemo tada izložiti i neke od ovih radova.

Nosilac druge nagrade Miodrag Ivanišević, premda je učesnik konkursa bezmalo dvadesetak godina, prvi put je sinoć ovenčan nagradom, a karikatura naslovljena "Bonton" donela mu je "srebro sa zlatnim sjajem" u pravom smislu tog izraza - jer su tek nijanse odlučile da ipak pobedi Vlahovićeva "Kola Vs kvas".

- Poslao sam ove godine pet radova, ne očekujući "ništa", tačnije nikakvu nagradu, ni ovog puta, jer redovno uspevam da dođem do tog "famoznog stola", dakle da uđem u postavku selektovanih radova i u katalog, i do sada mi je to bilo dovoljno, iako se i ranije dešavalo da načujem od članova žirija kako mi je nagrada izmakla "za dlaku" - otkriva Ivanišević, grafički dizajner iz Sarajeva koji gotovo tri decenije živi u Beogradu a karikature crta od osnovne škole. - Moj rad "Bonton" i savijenu Ajfelovu kulu kao univerzalno prepoznatljiv simbol Pariza i zapadne civilizacije, a koji ste vi, kao i mnogi, protumačili kao prikaz sunovrata i saginjanja Zapada, neki kako čujem tumače kao ekološku karikaturu, tumačenja su mnoga i različita. Sam je doživljavam kao ilustraciju stare narodne koja veli da valja prvo pomesti sopstveni prag, počistiti ispred svoje kuće, "prvo o sebi i pri sebi" dakle.

Muhamed Đerlek još je jedan veteran među "pjerovcima", i čak "šije" laureata Vlahovića za jednog "Pjera" - ovogodišnja bronza Đerleku je šesti "Pjer", a zlatnih je među njima takođe tri.

- Prvo sam srebro poneo 1990, na poslednjem zajedničkom konkursu, svih nas iz one velike države, posle decenijske pauze počeo sam da šaljem ponovo i od tada učestvujem redovno, a ove sam godine poslao četiri rada - navodi Đerlek, čiji je stripski osmišljen i iscrtan rad, ubojito rečit a bez reči, u novinama nazvan "Čamac", iako autor prigodnijim smatra naziv "Kofa" (oko koje se otimaju trojica, u četiri slike, stojeći u čamcu koji tone). - Uvek pođem od nečeg aktuelnog ali trudeći se da tu dnevnu temu učinim univerzalnijom, da je ne prikažem kroz nekakvu banalnu jednokratnu ideju ili motiv, te sam i u nagrađenom radu prikazao jednu od temeljnih odlika našeg mentaliteta.

Penzionisani nastavnik likovnog iz Ečke Konstantin Grosu proslavlja "otprilike punoletstvo" kada je reč o stažu pjerovca (a takođe beleži i decenijsku pauzu u učešću na konkursu), devedesetih je slao i političke, a u ovom milenijumu okrenuo se portret - karikaturi. Tako mu je portret Svetislava Pešića doneo priznanje koje nosi ime legendarnog našeg karikaturiste i satiričara Ranka Guzine.

Izložba

IZLOŽBA najboljih radova sa 56. konkursa karikature "Pjer 2023", koja je svečano otvorena sinoć, potrajaće do 10. decembra u Galeriji RTS - "Klub", koja se nalazi u zdanju Radio Beograda u Hilandarskoj ulici, ali u koju se ulazi iz Svetogorske ulice.

- I 2007. sam nagrađen za portret ali "običnim Pjerom", jer je ta kategorija uvedena tek od naredne godine - kaže Grosu. - Presrećan sam zbog nagrade, baš ove, zbog toga što nosi imena dva čoveka koja neizmerno poštujem i kojima sam se oduvek divio, Pjera Križanića i Ranka Guzine. Posebno mi se dopada što "Pjer" brine o mladima, podstiče ih da se okrenu karikaturi, i to baš novinskoj.

Jedna od tih mladih nada je Anja Mitrović, učenica trećeg razreda Škole za dizajn, koja je ponela prinanje za najboljeg mladog karikaturistu, i to takođe za portret - ilustraciju jednog od svojih omiljenih pisaca, Edgara alana Poa.

- Odavno znam za ovaj konkurs i učestvovala sam u "Malom Pjeru", u osmom razredu sam i nagrađena, takođe za portret, i to slikara Gustava Klimta koga obožavam - rekla nam je Anja, koju ovogodišnji laureati odreda hvale a za koju je "svaki od tih velikih imena u svetu karikature - velika inspiracija". Premda kani da se profesionalno usmeri ka animaciji i ilustraciji, nadarena mlada umetnica ne odustaje ni od karikature, te će svakako nastaviti da stvara i na tragu velikog Pjera Križanića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)