MENJANJE SVETA IZ DUBINE LJUDSKE DUŠE: Izložba "Ekspresija boje i gesta pedesetih" u Modernoj galeriji Beograd

M. Kralj

05. 12. 2023. u 17:26

JEDNU od pravih senzacija na našoj likovnoj sceni napravila je Moderna galerija Beograd, kada je izložila samo jednu, ali čuvenu sliku - "Krug" Lazara Vozarevića, neposredno pošto se iz kolekcije Davida Rokfelera vratio u Srbiju.

МЕЊАЊЕ СВЕТА ИЗ ДУБИНЕ ЉУДСКЕ ДУШЕ: Изложба Експресија боје и геста педесетих у Модерној галерији Београд

Foto promo

A kraj izložbene godine, ovaj umetnički prostor na Dorćolu obeležiće postavkom "Ekspresija boje i gesta pedesetih", koja će od večeras do 30. decembra, predstaviti dela nekih od najznačajnijih slikara druge polovine prošlog veka.

- Ekspresionizam kao stilski pravac odigrao je ključnu ulogu u odbacivanju socrealizma i formiranju ličnog autorskog izraza najvećih jugoslovenskih umetnika - ističe za naš list Vojislav Voja Noveski, vlasnik i osnivač Moderne galerije Beograd. - Period srpske umetnosti posle 1950. obeležen je procesima kontinuiteta i diskontinuiteta, kako navodi Miodrag B. Protić. Kontinuitet uglavnom oličavaju slikari predratnih pokolenja, još u punoj snazi, koji posle sloma socrealizma i raskida sa SSSR-om aktuelizuju varijante kolorizma i ekspresionizma.

Među najistaknutijim slikarima, čija je ekspresionistička faza bila posebno značajna, a čija će se dela naći na izložbi, Noveski izdvaja Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Peđu Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubicu Cucu Sokić, Mila Milunovića i Petra Lubardu.

Foto promo

Petar Lubarda

- Snažnim koloritom i odvažnim gestualnim potezom ovi slikari su izražavali sopstveni doživljaj sveta - objašnjava galerista. - Osobena ličnost, dubine ljudske duše i osećanja uticale su i menjale umetničku percepciju stvarnosti koju umetnik posredstvom forme prevodi u format slike. Forma postaje polje traganja ličnog autorskog izraza svakog od umetnika. Poigravanje sa formom, njeno redukovanje na bojene površine i emocionalno intoniranu liniju, pritom zaustavljajući se na pragu apstrakcije, predstavlja jednu od glavnih karakteristika njihovog opusa u tom periodu.

Pomoći savremenim umetnicma

DA li će kolekcionari početi da kupuju i savremenu umetnost, zavisi od puno faktora, smatra sagovornik, i dodaje:

- Pre svega od državne strategije, eventualne pomoći i obezbeđivanju osnovnih uslova za rad umetnika, otkupu radova i obezbeđivanju adekvatnog prostora za umetnički rad, što bi moglo da pogura i galeriste ka promociji istih, ali i da okuraži kolekcionare da kupuju njihova dela više nego što to danas čine - zaključuje Vojislav Voja Noveski.

Težnje umetnika ovog pravca, prema rečima Noveskog, najbolje oslikavaju reči Jovana Bijelića: "Stvarati kao u snu, naglo, snažno, bez zadržavanja, krepko, nasilno, impulsivno, to je stvaranje koje vredi."

Foto promo

Nedeljko Gvoždenović

Postavku će, inače, činiti 20 dela iz 10 privatnih kolekcija, a na pitanje da li je poslednjih dvadesetak godina privatna inicijativa agilnija u promociji srpske umetnosti od državnih institucija, sagovornik tvrdi da nije lako dati odgovor:

- Ali, sigurno je primetan veliki broj novih kolekcionara i galerija pre svega u Beogradu - kaže Noveski. - Galerije podjednako zastupaju moderne i savremene umetnike iako je naše tržište malo i nerazvijeno, te sa posebnim entuzijazmom treba pristupiti promociji mladih umetnika. Kolekcionari, bez čijih dela se ne može zamisliti gotovo nijedna značajnija izložba u poslednje dve decenije, se sa druge strane opredeljuju za proverene umetnike čija je tržišna vrednost potvrđena, ali je primetan prelazak u kolekcioniranju umetničkih dela nastalih između dva rata na posleratnu umetnost, nakon 1950. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!