NOVI SJAJ "ZVEZDARNICE": Postavka "Sve je u broju i meri" o obnavljanju zdanja Astronomske opservatorije

M.A.K.

15. 11. 2023. u 19:07

U PROSTORU Astronomske opservatorije na Zvezdari, u Volginoj ulici, u čettrtak, 16. novmebra, u 13 časova biće otvorena izložba "Sve je u broju i meri" , posvećena obnovi ovog izuzetnog arhitektonskog zdanja i spomenika kulture, koja je trajalo od 2015. do ove godine.

НОВИ СЈАЈ ЗВЕЗДАРНИЦЕ: Поставка Све је у броју и мери о обнављању здања Астрономске опсерваторије

Foto privatna arhiva

Zajednički su je organizovali Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Astronomske opservatorije, a autorke postavke koja će će prikazati proces konzervatorsko-restauratorskih radova na očuvanju autentičnosti ovog značajnog kompleksa, su Vesna Mijatović, iza Astronomske opservatoije i Aleksandra Šević, arhitekta konzervator Zavoda.

Inače, ovaj kompleks na vrhu Zvezdarske šume je jedan od najstarijih i najvrednijih gradskih prostora u Beogradu, s bogatom naučnom i kulturno-istorijskom tradicijom. Izgrađen je početkom tridesetih godina prošlog veka, određujući tako i današnji naziv kraja u kome je podiggnut - "zvezdarnica" - Zvezdara. Projekat je bio poveren češkom arhitekti Janu Dubovom. Kompleks čine Upravna zgrada, Paviljon velikog refraktora, Paviljon malog refraktora, Paviljon malog meridijanskog kruga, Paviljon Astrografa, Kula - rezervoar za vodu i prateći objekti.

Svi objekti projektovani su u modernom duhu, jednostavnih pročišćenih oblika, fasada bez ukrasa, sa velikim prozorskim površinama, ravnim krovovima. Pojedini paviljoni imaju sferne kupole koje se otvaraju za potrebe posmatranja i merenja.Iznad ulaza u paviljone nalaze se plitki reljefi arhitekte Branka Krstića. Posle Drugog svetskog rata kompleks je dopunjen izgradnjom tri nova posmatračka paviljona: Paviljon velikog vertikalnog kruga, Paviljon velikog pasažnog instrumenta i Paviljon Velikog meridijanskog kruga, kao i nizom pratećih objekata.

Astronomska opservatorija je 2001. godine utvrđena za spomenik kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave