NOVI IZVORI VITALNOSTI I SNAGE: Prvo gostovanje naših likovnih umetnila u KC Srbije u Pekingu povelerno ULUS-u

M. Kralj

30. 10. 2023. u 17:39

U ZNAKU večitog zelenila, pod imenom "Evergreen: sinteza umetničke otpornosti i inovacije", prva likovna izložba koja će biti otvorena u Kulturnom centru Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, 4. novembra, pružiće uvid u rad članova Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

НОВИ ИЗВОРИ ВИТАЛНОСТИ И СНАГЕ: Прво гостовање наших ликовних уметнила у КЦ Србије у Пекингу повелерно УЛУС-у

Rad Vladimira Bjeličića, Foto promo

Postavka čija je kustoskinja Maja Ćirić, ima za cilj da publici najmnogoljudnije zemlje na svetu, prikaže raznovrsnost sveta savremene umetnosti kod nas.

- Gostovanje ULUS-a u Kulturnom centru Srbije u Pekingu smo inicirali koleginica Milica Ružićić i ja, kao članovi Upravnog odbora ULUS-a - kaže za "Novosti" Vladan Jeremić. - U tom smislu izložba sadrži informativni deo, u kojem se ukratko predstavlja istorijat našeg ULUS-a, najstarijeg udruženja umetnika na Balkanu, kao i struktura udruženja. Kroz izbor nagrađenih radova naših kolega umetnika, prikazujemo različite medije i tehnike naših članova i kvalitet umetnosti u svim medijima. Ideja je da se ULUS predstavi kao vitalna, ali i transformativna snaga koja okuplja umetnike, i koja je u poslednje tri godine pokazala značajan angažman u lokalnom, ali i u internacionalnom kontekstu. Kineska publika i kolege iz sličnih umetničkih organizacija imaju priliku da razgovaraju sa nama i razmene svoje prakse, mišljenja i načina rada.

Foto promo

Rad Ane Vujović

Učesnici na postavci Evergreen birani su kroz tri optike - da zastupaju raznolike sekcije ULUS-a, da su laureati ULUS-ovih nagrada, i da su umetnice ravnopravno uključene.

- Istorija ULUS-a je istorija dugog trajanja, a istovremeno i egzistencija retrospektivnog i prospektivnog pogleda koji u sebi kriju upitanost o poboljšanju svih uslova, o promeni načina na koji se razumeju i tumače i umetnost i događaji, o razlici između likovnih i vizuelnih umetnosti - ističe u katalogu kustoskinja Maja Ćirić. - Osim što je inspirativna i dugotrajna, vizija ULUS-a je i dovoljno aktuelna da iznova mobiliše umetnice i umetnike, te proširuje kapacitet za širenje relevantnih informacija u vezi sa novim umetničkim pojavama i tendencijama.

Radovi na postavci će biti predstavljeni u tri segmenta. U prvoj grupi će se nalaziti oni figurativni, pa je tu kolaž grafičara Vladimira Milanovića, hiperrealistične kinetičke skulpture Nenada Gajića, kao i pejzažno slikarstvo Bojana Radojčića. Druga grupa radova bavi se uspostavljanjem odnosa između različitih okruženja. Na njoj je zastupljena fotografija iz pariskog Muzeja Orsej, Zorana Naskovskog, umetnika koji je učestvovao u glavnoj postavci Bijenala u Veneciji i čiji se video-rad "Smrt u Dalasu" prikazivao u mnogobrojnim svetskim muzejima. Tu je i video-rad u kombinaciji sa horskim performansom Sanje Anđelković, kao i predavanje- performans "Pazotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima" Vladimira Bjeličića.

Foto promo

Delo Ivane Smiljanić

U trećoj grupi nalazi se crtež Evergreen Vladimira Milanovića (za ovu izložbu proizveden u zelenim tonovima), kao i objekti koji reprezentuju mnoštvo Lane Vasiljević, umetnice nagrađene u okviru skulptorske sekcije ULUS-a. Ali i rad Ane Vujović, koji istražuje mogućnosti za manipulaciju folklornim formama i elementima nacionalne kulturne baštine, kao i video-performans nagrađivane umetnice Ivane Smiljanić.

Saradnja na višem nivou

ČLANOVI ULUS-a će, kako objašnjava sagovornik, tokom boravka u Kini imati i sastanke sa predstavnicima tamošnjih umetničkih organizacija i drugih profesionalaca iz Pekinga, čime će biti uspostavljena dugoročnija saradnja između dve zemlje u polju savremenih umetnosti i profesionalnog umetničkog organizovanja:

- Najveće udruženje umetnika - Udruženje umetnika Kine je imalo u prošlosti saradnju sa ULUS-om i cilj je da se ova saradnja obnovi na višem nivou. Biće uspostavljena saradnja sa vitalnom galerijskom scenom i održani sastanci sa organizatorima Bijenala u Kini. Kontakti će biti ostvareni uz podršku Kineskog kulturnog centra iz Beograda sa kojim ULUS takođe ima dobru komunikaciju - dodaje Jeremić.

Foto promo

Vladan Jeremić, član UO ULUS i inicijator izložbe u Pekingu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)