SREDNJOVEKOVNI TONOVI MEĐU ZIDINAMA SRPSKE CRKVE: Međunarodni festival "Medimus" u Prizrenu

Marina Mirković

25. 08. 2023. u 17:29

TONOVI neke muzike iz davno minulih vremena odjekivaće ovog vikenda, ponovo, među zidinama atrijuma Crkve Svetog Spasa u Prizrenu, gde se po osmi put održava Međunarodni festival srednjovekovne muzike "Medimus". Ovaj jedinstveni kulturno-umetnički događaj organizuju ujedinjenim snagama Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture "Gračanica" i Fondacija Sveti Arhangeli.

СРЕДЊОВЕКОВНИ ТОНОВИ МЕЂУ ЗИДИНАМА СРПСКЕ ЦРКВЕ: Међународни фестивал Медимус у Призрену

Medimus promo

- Ovaj fantastični ambijent vas naprosto tera na takvo nešto, kada je svuda oko vas, kuda god da se okrenete, istorija, uglavnom srpska i to iz nemanjićkog perioda, naprosto vam se nametne ideja da osmislite programe koji to neprocenjivo nasleđe promovišu i čuvaju - veli pokretač i direktor festivala Bojan Babić, predsedavajući Društva prijatelja Manastira Svetih Arhangela. - Naišavši na zapise koji su nam otkrili pripovest o Draganu Prizrencu, prvom poznatom srednjovekovnom srpskom muzičaru koji je svirao na dubrovačkim trgovima, ali i bio omiljeni muzičar na dvoru cara Dušana (na čijem je krunisanju svirao carsko kolo), poželeli smo da pokrenemo manifestaciju njemu u čast, u srednjovekovnom ambijentu koji pruža fantastičan ugođaj, a ceo doživljaj upotpunjuje pogled koji sa tog platoa puca na celi grad, na Crkvu Svetog Đorđa i Bogorodicu Ljevišku...

Zamisao da se, krajem svakog leta, srednjovekovni duh i kultura vraćaju carskom Prizrenu i njegovim retkim srpskim stanovnicima kojih je danas tek dvadesetak, a sa bogoslovima iz okolnih svetinja - stotinak, nije ni u jednom trenutku izazvala bilo kakvo negodovanje u lokalnoj zajednici i njenim institucijama, ističe Babić. Naprotiv, sarađuju sa njima u dobrom duhu, a okolina prepoznaje značaj ove, sve uspešnije manifestacije, koja svake godine privlači sve više publike, a ovenčana je priznanjem "Muzika Klasika" kao festival od regionalnog značaja.

- "Medimus" se održava uz blagoslov episkopa raško - prizrenskog Teodosija i Mihaila, igumana Manastira Svetih arhangela kod Prizrena, u čijem konaku bivaju smešteni naši gosti, izvođači kao i publika iz raznih krajeva. - navodi Babić. - Muzički direktor festivala je gitarista Darko Karajić, profesor beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti i član ansambla "Renesans", i ove godine doveo je u Prizren umetnike sa tri kontinenta, iz Argentine, SAD, Litvanije...

Program

Publici će se u subotu od 20 časova predstaviti Grejs Njukom - pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare, koja će sa Duom lauta izvesti italijansku, francusku i holandsku muziku iz 15. i 16. veka. Naredne večeri će zasvirati dva internacionalna sastava - od 19.30 Ansambl "Parlamento", a od 20.30 i Ansambl "Medimus", koji svake godine čine različiti umetnici, a program stvaraju svega par dana pred početak Festivala, inspirisani ambijentom kojim su okruženi. Ansambl "Medimus" zapravo je projekat osmišljen za neke buduće letnje škole rane muzike u manastirskom prostoru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove