DOŽIVETI STOTU: U susret pirotskoj premijeri dugometražnog dokumentarnog filma

V.C.S.

17. 08. 2023. u 20:11

STOTI rođendan čuvenog Keja u Pirotu biće obeležen premijerom jednog filma njegovom rođendanu u čast.

ДОЖИВЕТИ СТОТУ: У сусрет пиротској премијери дугометражног документарног филма

Milan Petrović

Reč je o dokumentarnom ostvarenju Emilije Lilić "Doživeti stotu", koji će biti prikazan na Preobraženje, 19. avgusta, na Letnjoj pozornici, kod Istorijskog arhiva u Pirotu, u 21 sat.

- U junu grad Pirot zamiriše na čaj od lipe. Zato će, u znak simbolike, gledaoce na premijeri dugometražnog dokumentarnog filma povodom 100-godišnjice Keja, na stolicama, na Letnjoj pozornici Istorijskog arhiva, uz razglednicu sa Keja, sačekati kesica čaja od lipe i medenjak - kaže za "Novosti" Emilija Lilić, autorka.

Posle trilogije posvećene Holokaustu, pitanjima zločina, krivice i praštanja, nagrađenog filma "Priča o višnji", mala pirotska ekipa sineasta priča sasvim novu priču.

- Namerno sam film naslovila "Doživeti stotu", zato što na ovaj način potenciram da je glavni junak filma Kej u Pirotu - stogodišnjak, a isto tako sugerišem i da on krije recept za dugovečnost. Naime, Kej je zelena oaza, sportski poligon (5 km ukupno sa obe strane reke Nišave) za one koji trče, brzo hodaju, vežbaju. Istovremeno, to je i pozornica na kojoj se odvija život generacija Piroćanaca, koji o tome iskreno, srdačno, često prostodušno, svedoče u filmu.

MALA EKIPA

PRODUCENT filma je Miloje Nešić, a snimatelj koji je okom kamere uhvatio raskošnu lepotu Keja u svim godišnjim dobima, je Milan Petrović. Predrag Pejić i Milan Panić potpisuju muziku i grafički dizajn. Emilija Lilić, dugogodišnji radio novinar i glavni i odgovorni urednik Radio Pirota, a sada odgovorna za komunikacije u kompaniji "Tigar Tyres", autor je scenarija i režije.

"Doživeti stotu" je i reminiscencija na vizionare koji su zbog ogromnih poplava, koje su donosile razne boleštine, poput malarije, i kosile žitelje Pirota, osmislili zaštitni bedem, nasip i zasadili jedinstven dvostrani drvored lipa, koji opasava i koji je ukrotio nekada divlju reku Nišavu.

Ko su ti ljudi? Šta su sve činili u prošlosti za nas danas? Kako je narodni poslanik i jedno vreme premijer Velimir Velja Vukićević lobirao za Pirot?

- Film otvara pitanje zahvalnosti, pojma koji nije previše popularan danas. I diskretno dotiče simbiozu prirode i ljudi. Suživot. Saglasje. O tome govori ovaj dokumentarac na lirski, lazuran način, sa puno emocija - kaže naša sagovornica.

KO JE BIO VELjA VUKIĆEVIĆ

VELIMIR Vukićević bio je premijer Vlade Jugoslavije, od aprila 1927. do jula 1928. Pre toga bio je i ministar građevine, kao i ministar pošte i telegrafa. U više navrata bio je narodni poslanik za Pirot. Zanimljivo je da je lobirao za izradu nasipa na Keju, iako nije bio Piroćanac poreklom, već je došao po pozivu i bio jedno vreme profesor u pirotskoj Gimnaziji.

 

Inače, ovih dana je za stoti rođendan, Kej kao simbol lepote, ljubavi i večne mladosti, dobio i svoju himnu. Piroćanka Tanja Pavićević napisala je tekst, koji je u jednom danu dobio i svoju kompoziciju. Pesma je naslovljena "Na pirotskom keju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave