NIKOLA MALOVIĆ O KNJIZI NIKOLE J. JURIĆA: O srpskom karakteru Boke Kotorske

Marina Mirković

09. 08. 2023. u 15:07

HERCEGNOVSKA knjižarska i izdavačka kuća Knjižara "So" objavila je knjigu "O nacionalnom karakteru Boke Kotorske" Nikole J. Jurića.

НИКОЛА МАЛОВИЋ О КЊИЗИ НИКОЛЕ Ј. ЈУРИЋА: О српском карактеру Боке Которске

Matija Krstić

Po svemu je neobičan čovek koji je 1941. napisao knjigu o nacionalnom karakteru Boke Kotorske - nije rođen u Boki, nije bio Srbin, niti je bio pravoslavac, kaže Nikola Malović, urednik, i otkriva:

- Nikola J. Jurić (1884-1943) završio je teologiju u Vatikanu. Kao vojni kapelan ispovijeda zarobljenike na Mamuli. S preporukom zalivskih patriota, dobrovoljac je tokom Prvog svjetskog rata u srpskoj vojsci, koja mu priznaje austrijski oficirski čin. Raščinjen je iz istoriji nepoznatih razloga. Završio je Pravni fakultet u Beču i bio inspektor Kraljevske finansijske direkcije u Novom Sadu. Visokom državnom činovniku bilo je mjesto uz vlast, ali se on svrstao među opozicionare i vratio u Boku.

Po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanju okupacione italijanske vlasti, Jurić je na meti fašista, pa u istim onim ćelijama koje je posećivao kao vojni kapelan - robija na Mamuli. Antifašističke aktivnosti nastavio je i za vreme nemačke okupacije, kad...

- Godine 1943. vješaju ga Nijemci. Pred mnogim svjedocima - puca konopac! Bivšeg svećenika vješaju drugi put. Ponovo puca konopac! Umjesto da egzekutor oslobodi onoga ko živ padne s vješala, nacisti treći put uduplavaju konopac..." - pripoveda naš pisac iz Boke, urednik i izdavač, nastavak i kraj ove neverovatne storije.

Bio je to čovek, kaže Malović, koji je, iako do kraja života Hrvat i katolik, napisao knjigu o srpskom karakteru Boke Kotorske. Knjiga je objavljena kao 23. naslov u ediciji "Bokeljologija", a izdanje je potpomoglo Ministarstvo kulure Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)