MALI TEATAR S VELIKOM DUŠOM: Vladimir Đuričić, direktor NP Timočke krajine "Zoran Radmilović"

Vukica STRUGAR

07. 07. 2023. u 10:16

UČEŠĆEM na Međunarodnom pozorišnom festivalu "Glumac Evrope 2023", koji se ovih dana održava u Prespi (Severna Makedonija), monodrama "Čučuk Stana - Srpkinja i Grkinja" (u izvođenju Nataše Petrović) nastavlja da pronosi slavu naše heroine, upoznajući publiku sa njenim neobičnim životom i hrabrim delom.

МАЛИ ТЕАТАР С ВЕЛИКОМ ДУШОМ: Владимир Ђуричић, директор НП Тимочке крајине Зоран Радмиловић

foto: NP "Zoran Radmilović"

Predstava zaječarskog teatra, Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", još od premijere (u oktobru 2020) ne "raspakuje kofere": gostovala je u Krupnju, Vršcu, Beogradu (Bitef teatru i na 46. Festivala monodrame i pantomime), Negotinu, 27. Muzičkom Festivalu "Carevčevi dani" u Velikom Gradištu, u pozorištu Toumba u Solunu, a ovog maja i na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitolju, gde je bila jedini predstavnik Srbije. Nastala je u režiji i po tekstu Željka Hubača, namenski pisanom za zaječarski teatar, a veliko interesovanje publike pokazuje da ni posle dva veka priča o odvažnoj Haljduk Veljkovoj ženi nije izbledela, budući i da je u njenim grudima kucalo hajdučko srce.

- Čučuk Stana se posle Veljkove pogibije udala za još jednog junaka, Jorgakisa, koji je imao veliku ulogu u stvaranju moderne Grčke. Otud i ovaj naziv monodrame, uostalom, Stana je i umrla u Atini - dodaje direktor teatra Vladimir Đuričić.

foto: NP "Zoran Radmilović"

 

Ipak, popularna monodrama nije jedini štih u rukavu zaječarskog pozorišta. Iza njih je uspešna pozorišna godina, pa i više od toga jer se mnoge manifestacije u gradu odvijaju pod okriljem te kuće.

- Ostvarili smo izuzetno bogatu sezonu. Naše pozorište u Zaječaru, najmanjem i jedinom gradu u Srbiji koji ima profesionalni teatar na istoku zemlje - od Beograda do Leskovca - za nekoliko sezona obeležiće osamdeset godina postojanja - kaže Đuričić. - Imamo profesionalni ansambl sa petnaestak glumaca, a svi su sa završenom akademijom. Svake godine postavimo bar sedam premijijera i posebno se ponosimo sa tri redovna pozorišna festivala: Međunarodni dečji festival održava se u proleće, početkom oktobra je Festival malih pozorišnih formi (ustanovljen pre šest godina), dok Dani Zorana Radmilovića traju više od tri decenije.

Ove godine Zaječarci su bili domaćini i "Joakima Vujića" koji je pre 59 godina i počeo u ovom gradu:

- Reč je o festivalu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije koji je osnovan u Zaječaru, kao i Zajednica. Ugostili smo ponovo "Joakima" posle četvrt veka, tako da se ove godine u našem malom gradu održavaju četiri pozorišna festivala. Kao ustanova brinemo i o "Gitarijadi", seoskim manifestacijama, Festivalu mladih pesnika, horu i folkloru. Nedavno smo, takođe, otvorili Pozorišni muzej i galeriju. Sinoć je, tako, u dvorištu Muzeja održano veče španske muzike pred prepunim gledalištem, nije imalo gde ni da se "diše". To nam je, uostalom, postalo treća scena. Uz matičnu, imamo još jednu u naselju Kotlujac sa malom salom koja raspolaže sa oko dvesta mesta, a sad smo im "pridružili" i letnju pozornicu.

I pored julskih vrućina, Zaječarci ne odustaju od kulturnih sadržaja namenjinih radoznaloj publici. Do kraja meseca održaće se kabare za kvintet i glumca "Druga strana filma" (koncert filmske muzike uz učešće glumca Aleksandra Lazića) na Romulijani, monodrama "Pupin - Istorija velikana" u izvođenju Fuada Tabučića biće u Pozorišnom muzeju (odnosno letnjoj sceni sa imenom njihovog nekadašnjeg glumca Nenada Ciganovića), na istom mestu biće još jedno izvođenje "Čučuk Stane", a 21. jula, povodom godišnjice smrti Zorana Radmilovića, planirano je emitovanje snimka predstave "Korešpodencija".

I u gradu i u selu "cvetaju"

TEATAR u Zaječaru osnovan je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava (odigrana 2. februara 1947. u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma), na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je "Žita cvetaju" Jurija Mokreva.

Od marta 2018. godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" u Zaječaru, čime je proširena delatnost ove kulturne institucije.

Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i okolnim selima, kao što su Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika "Dani poezije", "Sabor frulaša" u Grljanu, "Hajduk Veljkovi dani" u Lenovcu, "Đurđevdanski sabor" u Gamzigradu, "Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine" u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija "Gamzigrad" u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija "Dete", Međunarodna izložba fotografija "Ekološka istina" u Zaječaru...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove