STIŽE "POZORIŠNO PROLEĆE": Sedmi festival najboljih teatarskih ostvarenja, od 24. do 29.aprila, u Šapcu`

V.V.S.

22. 03. 2023. u 15:14

NA festivalu najboljih teatarskih ostvarenja, sedmom po redu "Pozorišnom proleću" (od 24. do 29.aprila), pod motom "Kaleidoskop sećanja i snova", ove godine biće izvedene predstave po izboru selektora Miroslava Radonjića.

СТИЖЕ ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ: Седми фестивал најбољих театарских остварења, од 24. до 29.априла, у Шапцу`

foto Promo

- Šabačko pozorište pokazalo je istančan senzibilitet u profilisanju "Pozorišnog proleća" koje publici, ali i najširoj javnosti, nudi mogućnost sagledavanja interesantnih i umetnički relevantnih predstava sa repertoara srpskih teatarskih kuća - ističe Radonjić. - Razmišljajući o temama, žanrovskim i stilskim raznovrsnostima izabranih ostvarenja za ovogodišnje izdanje, uvideo sam da se u svakoj od njih pronalaze naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova. Bilo da je reč o košmarnim reminiscencijama ili nostalgičnom prisećanju na nepovratno izgubljeno vreme, snovima o srećnijoj i bezbrižnijoj budućnosti ili otrežnjujućem sudaru sa neminovnom stvarnošću, svaka od izabranih predstava na estetski superioran način pokreće važna pitanja o vremenu i okolnostima u kojima egzistiramo. One su idejno višeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta. Iz toga je proizašao i ovogodišnji moto festivala

U takmičarskoj selekciji našle su se predstave "Rolerkoster" Jelene Kajgo (režija Milica Kralj) Ateljea 212, Čehovljev "Galeb" ( Milan Nešković)u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sombor, "Što na podu spavaš", po istoimenom romanu Darka Cvijetića (dramatizacija i režija Kokan Mladenović)- koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, "Gavele" Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS-a. Za neko od priznanja nadmetaće se i "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđe Kosića (Jug Đorđević), Narodnog pozorišta Beograd, Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i Sterijinog pozorje, kao i "Bilo jednom na Brijunima" (tekst i režija Kokan Mladenović) u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom.

U čast nagrađenih, van konkurencije, biće izvedena "Mračna komedija" Pitera Šefera (u režiji Petra Jovanovića) Šabačkog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna