ZNAMENITI PRAŠKI STUDENT: Ministarka Maja Gojković u Pragu otvorila izložbu posvećenu našem naučniku

D. B. M.

26. 11. 2022. u 06:15

IZLOŽBU "Praški student", posvećenu Nikoli Tesli, juče je u Pragu otvorila Maja Gojković, ministarka kulture.

ЗНАМЕНИТИ ПРАШКИ СТУДЕНТ: Министарка Маја Гојковић у Прагу отворила изложбу посвећену нашем научнику

Foto Tanjug

Postavka hronološki predstavlja životni i naučni put velikog pronalazača, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao. Poseban deo posvećen je njegovim odnosima sa Pragom i Češkom, u kojima je boravio dva puta: radi školovanja, 1880, i gotovo šest decenija kasnije, kao počasni gost univerziteta.

- Ova izložba nastavlja vezu koja je nastala pre više od 140 godina, tokom prvog boravka Nikole Tesle u "gradu stotinu tornjeva" i predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po bogatoj kulturi i tradiciji - rekla je Gojkovićeva.

Ona je govorila o povezanosti Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je iz Njujorka uputio tadašnjem gradonačelniku. U njemu piše da "u svom umu drži i dalje dragocene uspomene na prelepi grad Prag". Gojkovićeva je ukazala i na veliko poštovanje, koje je "genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj, kao nosilac Ordena belog lava, dobivši ulicu, park i najveći spomenik na svetu".

- Tesla i danas predstavlja sponu između naših naroda i država - rekla je ministarka.

Otvaranju izložbe prisustvovali su Tomaš Hubl, predsednik upravnog odbora Starog sajmišta u Pragu i Ondrej Hrast, pomoćnik ministra kulture Češke.

Izložbu čini deo eksponata iz Tesline zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)