JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA VELIKOG AKADEMIKA: Matiji Bećkoviću-prsten Despota Stefana Lazarevića

S. BABOVIĆ

20. 10. 2022. u 16:09

NAŠ veliki književnik, akademik Matija Bećković, dobitnik je prestižnog priznanja “Prsten Despota Stefana Lazarevića”, koju tradicionalno dodeljuje Književni klub “Bagdala” u Kruševcu.

ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ВЕЛИКОГ АКАДЕМИКА: Матији Бећковићу-прстен Дeспота Стефана Лазаревића

FOTO: Z. Knežević

Književnik Ljubiša Bata Đidić, predsednik žirija, navodi da je Bećković “najveće pesničko ime ovog trenutka”.

- Ono što ga posebno izdvaja je to čulo kojim on uspeva da okupi oni koji su zainteresovani za pesničku reč, a da to nisu samo oni koji vole poeziju-predočava Ljubiša Bata Đidić- On uspeva da kao narodni pesnik, jednom unutrašnjom magnetskom silom, prosvetljenom rečju osvoji publiku na veoma poseban način. Bećkovićev opus veoma je obiman, a tumačenja njegovog dela u srpskoj istoriografiji i književnoj kritici obimom prevazilaze njegovo delo.

Đidić iznosi da činjenica da je o Bećkovićevom pesničkom opusu napisano više studija i obrazloženja,no što je kompletan obim tog opusa neposredno svedoči o kakvom se pesniku radi. Tajna Matijinog jezika, dodaje, leži u sintezi koja objedinjuje unutrašnje jezgro reči, koja ga rasplamsava i rasvetljava. Bećković je često sarađivao sa “Bagdalom”, posećivao Kruševac, a 2018. godine je obišao i ostatke manastira Milentija kod Brusa, za čiju se obnovu nesporedno borio još godinu dana pre toga. 

Nagrada "Prsten Despota Stefana Lazarevića" biće mu uručena na svečanoj akademiji 9. novembra.

Odluku da Olgica Stefanović,akademska slikarka iz Novog Sada i stalna saradnica časopisa “Bagdala za decu i mlade” dobije nagradu “Branko L.Lazarević”, doneta je, takođe jednoglasno. Redakcija za najmlađe prepoznala je i "borbu laureatkinje za očuvanje ćirilice,ali i nacionalne svesti,potrebnoj mladim naraštajima”.

BONUS VIDEO - VAR REAGOVAO U HUMSKOJ: Da li je lopta prešla gol liniju?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama